8 Απρ 2010

ΝΑΤΟ: ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνεχής και μόνιμη απειλή για το Αιγαίο

Οι κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι δε θα εφαρμοστεί η νέα δομή που αφορά στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου, πρέπει να ανησυχούν παρά να καθησυχάζουν το λαό

Ως επιτυχία προσπαθεί να εμφανίσει η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας την εδραίωση, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, του καθεστώτος αμφισβήτησης και εθνικού αποχρωματισμού των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο, επικεντρώνοντας το όλο θέμα στο ζήτημα της εθνικότητας του διοικητή του ΝΑΤΟικού Κέντρου Αεροπορικών Επιχειρήσεων στη Λάρισα (CAOC-7) και παραβλέποντας το γεγονός ότι όλο το Αιγαίο πλέον, συμπεριλαμβανομένων και των ελληνικών νησιών, αποτελεί σε επιχειρησιακό επίπεδο για τα ΝΑΤΟικά επιτελεία μια «γκρίζα» περιοχή, όπου αποφεύγουν να σχεδιάζουν ασκήσεις και άλλες δραστηριότητες ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού.

Σ' αυτό το πνεύμα, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ε. Βενιζέλος, απαντώντας χτες σε σχετικές ερωτήσεις, με αφορμή δημοσιεύματα στον Τύπο αναφορικά με την επιστολή του Αμερικανού διοικητή του ΝΑΤΟικού Αεροπορικού Στρατηγείου της Σμύρνης (CCAIR), έκανε γνωστό ότι τελικά ο ΝΑΤΟικός αξιωματούχος ανακάλεσε το εν λόγω έγγραφο.

Υπενθυμίζεται ότι με την επιστολή του, ο Αμερικανός διοικητής της Σμύρνης, επιχείρησε έναν ανοιχτό εκβιασμό, κηρύσσοντας ολόκληρο το Αιγαίο σε «γκρίζα ζώνη» για τα ΝΑΤΟικά ραντάρ, έως ότου γίνουν αποδεκτές οι τουρκικές θέσεις, που υποστηρίζονται από την αμερικανική πλευρά, για τον επιχειρησιακό έλεγχο του Αιγαίου, στο πλαίσιο των προωθούμενων διευθετήσεων γύρω από τη νέα δομή του ΝΑΤΟ.

Ανέξοδες κυβερνητικές κορόνες

Ο διοικητής του CCAIR Σμύρνης, στις 29 Μάρτη 2010, επισύναψε σε επιστολή του προς τον διοικητή του ελληνικού ΑΤΑ (Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας) στη Λάρισα, όπως και στους διοικητές των CAOC και τους αρχηγούς των ΓΕΑ των ΝΑΤΟικών χωρών της περιοχής, «τεχνικό έγγραφο», το οποίο, σύμφωνα με τον Ε. Βενιζέλο, «μπορούσε να δημιουργήσει παρεξηγήσεις ως προς το Αιγαίο» (!)

Σύμφωνα με τον υπουργό Αμυνας, ο Αρχηγός ΓΕΑ, σε συνεννόηση με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ζήτησε, με επιστολή του από το διοικητή του CCAIR Σμύρνης, να ανακαλέσει το έγγραφό του αυτό. Κατόπιν αυτού, ο διοικητής του CCAIR Σμύρνης, με νεότερο έγγραφό του, της 6ης Απριλίου 2010, που απευθύνεται σε όλους τους παραλήπτες του αρχικού εγγράφου του της 29ης Μαρτίου 2010, ανακάλεσε.

Στις ίδιες δηλώσεις, ο Ε. Βενιζέλος ισχυρίζεται ότι το ζήτημα της νέας δομής διοίκησης του ΝΑΤΟ εκκρεμεί από το 2007 και προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για τη ΝΑΤΟική ομπρέλα στις προωθούμενες διευθετήσεις λέγοντας: «Μία κρίσιμη πτυχή της νέας αυτής δομής αφορά τον αριθμό και τη διοίκηση των αεροπορικών στρατηγείων (CCAIR) και υποστρατηγείων (CAOC). Στο πλαίσιο αυτό είχε δημιουργηθεί στους νατοϊκούς κύκλους η εντύπωση ότι η Ελλάδα είχε συμφωνήσει, το Φεβρουάριο του 2009, στην εναλλαγή Ελληνα και Τούρκου διοικητή και τον Μάιο 2009 στην εναλλαγή Ελληνα και Τούρκου υποδιοικητή στο CAOC Λάρισας».

Η ουσία παραμένει

Περιορίζοντας το όλο θέμα στην εθνικότητα του διοικητή και υποδιοικητή, η κυβέρνηση προσπαθεί να συγκαλύψει την ουσία, που δεν είναι άλλη από το γεγονός ότι το κουμάντο στο Αιγαίο έχει περάσει εξ ολοκλήρου στα χέρια του ΝΑΤΟ, που προωθεί τη διχοτόμηση για να υπηρετήσει τα γενικότερα ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Από αυτή τη σκοπιά, μόνο σαν ανέξοδη μπορεί να εκληφθεί η διαβεβαίωση της κυβέρνησης ότι ζήτησε να μην εφαρμοστεί η νέα δομή διοίκησης στην ευρύτερη περιοχή και πως το CAOC Λάρισας παραμένει υπό τη μόνιμη διοίκηση του Ελληνα αντιπτεράρχου, και χωρίς νέες ρυθμίσεις ως προς τη διασυνδεσιμότητα των ραντάρ.

Σε κάθε περίπτωση, η ανάκληση της επίμαχης επιστολής δεν αλλάζει αυτά που έχουν δρομολογηθεί σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο. Αντίθετα, η όλη εξέλιξη τα επιβεβαιώνει. Αποτελεί συνεχή απειλή από μόνη της η συνέχιση της λειτουργίας του CAOC Λάρισας, έστω και με Ελληνα διοικητή, αφού δεν έχει καθορισμένα όρια επιχειρησιακής ευθύνης, δηλαδή δεν καλύπτει τον ελληνικό εθνικό χώρο, μιας και το ΝΑΤΟ εδώ και καιρό έχει καταργήσει τα εθνικά όρια επιχειρησιακής ευθύνης.

Η επιβεβαίωση μάλιστα ήρθε και με τη στάση του Ισραήλ, όπου στα πλαίσια της εφαρμογής της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ, ζήτησε να μη γίνουν ασκήσεις στο Ανατολικό Αιγαίο.


(από την εφ. "Ριζοσπάστης", 08.04.2010, σ.3)

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

..."Τρελλός"...!, εύκολο αν το κάνεις..., ψευτικες ελπίδες δεν χάνεις..., "Κατήγορος" όλων..., "Αγνός" τάχατες..., στο ίδιο μπουντρούμι φύλακας ανθρώπων...! "Ισοπεδωτής" των πάντων..., τρύπα για την ανευθυνότητά σου...!
Βρε Ουστ ψευτοποιητή...!, του σωρού "πράμα"...
"Όρνιο" είσαι κι εσύ..., από αυτά που τρων τα σωθηκά του Προμηθέα...!