9 Αυγ 2008

63 χρόνια από το έγκλημα στη Χιροσίμα - Περικύκλωση της Ακρόπολης


Στις 7 Αυγούστου 2008 πραγματοποιήθηκε από την Ε.Ε.Δ.Υ.Ε., για άλλη μια χρονιά, η περικύκλωση της Ακρόπολης στην 63η επέτειο από το μεγαλύτερο μαζικό έγκλημα που διαπράχθηκε ποτέ: η ρίψη ατομικής βόμβας από τους αμερικάνους στη Χιροσίμα.
Εκεί βρέθηκε και η Επιτροπή Ειρήνης Νέας Σμύρνης όπου με τους άλλους αγωνιστές διατράνωσε ότι κανένας μας δεν έχει δικαίωμα να ξεχάσει τη θηριωδία του Ναγκασάκι και της Χιροσίμα. Κανένας και καμιά δεν μπορεί να μείνει αδιάφορος μπροστά στην ολοφάνερη υπόθαλψη των εθνικισμών στα Βαλκάνια, που θέτουν σε κίνδυνο τα σύνορα και την εδαφική ακεραιότητα των βαλκανικών κρατών, μαζί και του δικού μας. Κανένας και καμιά δεν μπορεί να ανέχεται την ύπαρξη ορμητηρίων του ιμπεριαλισμού στο έδαφος της πατρίδας μας. Κανείς δεν μπορεί να σιωπά μπροστά στο γεγονός ότι μόνο η συμμετοχή ελληνικών στρατευμάτων στο Κόσσοβο, στη Βοσνία, στο Αφγανιστάν και αλλού στοιχίζει στον ελληνικό λαό τουλάχιστον 300 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Την εκδήλωση χαιρέτισε ο συντονιστής του τσέχικου κινήματος ειρήνης, Μίλαν Κράιτσα, και ταυτόχρονα πρόεδρος της, απαγορευμένης στη χώρα της, Κομμουνιστικής Ένωσης Νεολαίας Τσεχίας. Ο Τσέχος αγωνιστής στο χαιρετισμό του υπογράμμισε ότι οι λαοί όλου του κόσμου μνημονεύουν σήμερα τα θύματα από τους ιμπεριαλιστικούς βομβαρδισμούς στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Ότι οι επιθέσεις αυτές επιβεβαιώνουν την εγκληματική φύση του ιμπεριαλισμού, την οποία τα ίδια τα θύματά του καλούν τους λαούς να την ανατρέψουν. Αναφέρθηκε εκτενώς στην κατάσταση στη χώρα του, ειδικά στη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση της λεγόμενης αντιπυραυλικής ασπίδας από τις ΗΠΑ εκεί, προκειμένου να εξυπηρετηθεί μια σειρά νέων ιμπεριαλιστικών πολέμων. Υπογράμμισε ωστόσο την ογκούμενη λαϊκή αντίσταση στα προαναφερόμενα σχέδια, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη συγκέντρωση από την παράνομη πλέον ΚΕΝ Τσεχίας 180.000 υπογραφών ενάντια στα σχέδια αυτά. Κάλεσε δε και πάλι για αλληλεγγύη και ειρήνη ενάντια στον ιμπεριαλισμό και στον πόλεμο.>
Ακολούθησε η κεντρική ομιλία από τον Δημήτρη Καλτσώνη, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ, ο οποίος τόνισε ότι τιμούμε τα πάνω από 300.000 θύματα των δύο βομβαρδισμών, ανακαλούμε στη μνήμη μας την αποτρόπαιη ιμπεριαλιστική πυρηνική επίθεση στο φόντο της έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, αγώνων που χαρακτηρίζονται από την εμπορευματοποίηση, το ντόπινγκ, την υποταγή τους στα συμφέροντα και στις επιδιώξεις των πολυεθνικών.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με πορεία των εκατοντάδων συγκεντρωμένων προς το Σύνταγμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: