19 Νοε 2010

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗ ΛΙΣΑΒΟΝΑ:Σιδερόφραχτοι απέναντι στον εχθρό λαό

Και εκπρόσωπος της Επιτροπής Ειρήνης Νέας Σμύρνης βρίσκεται στη Λισαβόνα με την αντιπροσωπεία της Ε.Ε.Δ.Υ.Ε.

Τα ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας, οι κάμερες παρακολούθησης και οι εντατικοί έλεγχοι στα σύνορα της Πορτογαλίας συνθέτουν το σκηνικό μιας αστυνομοκρατούμενης χώρας, ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, που διεξάγεται σήμερα και αύριο στη Λισαβόνα.

Τα τοπικά αστικά ΜΜΕ κλιμακώνουν την προσπάθεια εκφοβισμού του λαού, με «σειρήνες» για «βίαια επεισόδια» στις αυριανές αντιιμπεριαλιστικές διαδηλώσεις. Από την Τρίτη, μάλιστα, οι αρχές της χώρας ανέστειλαν την εφαρμογή της Συνθήκης Σένγκεν για την ελεύθερη διέλευση των πολιτών της ΕΕ, ενώ έχει απαγορευτεί η είσοδος στη χώρα σε ορισμένους φιλειρηνιστές και υπήρξαν και περιπτώσεις εξονυχιστικών σωματικών ελέγχων στα σύνορα.

Αρκετά λεωφορεία δέχθηκαν ελέγχους, ενώ, κατά την άφιξή του στη χώρα, κρατήθηκε για αρκετές ώρες στο αεροδρόμιο της Λισαβόνας, το μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, Μαρίνος Μακρής, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος μετά από παρέμβαση του Πορτογαλικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Σε κοινή συνέντευξη τύπου, το ΠΣΕ και το Πορτογαλικό Συμβούλιο για την Ειρήνη και τη Συνεργασία, κατήγγειλαν μεταξύ άλλων το κλίμα τρομοκρατίας που επιχειρούν να περάσουν οι αρχές τις Πορτογαλίας με τα αστικά ΜΜΕ για να αποτρέψουν τη λαϊκή συμμετοχή στην αυριανή αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση. Εκτιμήθηκε επίσης πως οι αντι-Νατοϊκές συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις, που προετοιμάζονται εντατικά, αγκαλιάζονται ήδη πλατιά από το λαό.

Κεντρικό θέμα το νέο στρατηγικό δόγμα

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 28 μελών της λυκοσυμμαχίας αναμένεται να καταλήξουν στη «νέα στρατηγική αντίληψη ΝΑΤΟ 2020», δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη σχέση με τους «στρατηγικούς εταίρους» Ρωσία, Κίνα, Ινδία κ.ά. Με το πρόσχημα «νέων απειλών του 21ου αιώνα», οι Νατοϊκοί επιδιώκουν να επεκτείνουν και τους λεγόμενους προληπτικούς πολέμους, ενισχύοντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα για το «πρώτο πυρηνικό πλήγμα».

Σε ό,τι αφορά τη λεγόμενη «αντιπυραυλική άμυνα», οι αρχικές αντιρρήσεις της Ρωσίας έχουν αμβλυνθεί - καθώς φαίνεται να έχει αποσπάσει ορισμένα ανταλλάγματα - και δηλώνει πως δε βλέπει απειλή από το ΝΑΤΟ. Το σχέδιο προβλέπει πως το αρχικό εγχείρημα της «αντιπυραυλικής ασπίδας» των ΗΠΑ στην Ευρώπη θα καλυφθεί υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ, με τη συμμετοχή και ορισμένων άλλων χωρών.

Σε συνέντευξή του στους «Financial Times» ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, υποστήριξε πως δεν υπάρχει ανάγκη να κατονομαστεί κάποια συγκεκριμένη χώρα, καθώς υπάρχουν «περισσότερες από 30 χώρες που έχουν - ή επιθυμούν να αποκτήσουν - βαλλιστικούς πυραύλους με την ικανότητα να φτάσουν μια από τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ». Πάντως, ο ίδιος έχει υποστηρίξει πως το κόστος των 147 εκατομμυρίων ευρώ για την «ασπίδα» θα κατανεμηθεί στα 28 κράτη - μέλη και κάλεσε και τη Ρωσία να λάβει μέρος.

Ακούνητοι οι στρατοί κατοχής

Στο πλαίσιο της Συνόδου θα πραγματοποιηθεί και συνάντηση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων με το σύνολο των χωρών που συμμετέχουν στην αποστολή των Ηνωμένων Εθνών, σταθεροποίησης στο Αφγανιστάν (ISAF). Οι συμμετέχοντες αναμένεται να συμφωνήσουν πως δε θα υπάρξει αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων πριν το 2015. Στη σύνοδο θα παραβρεθεί ο ΓΓ του ΟΗΕ, ο δωσίλογος Πρόεδρος του Αφγανιστάν ενώ πρόσκληση έχει πάρει και ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκεόργκι Ιβάνοφ.

Η ελληνική πλευρά έχει ήδη αποδεχτεί το νέο στρατηγικό δόγμα και την αντιπυραυλική ασπίδα, δηλώνοντας πριν την αναχώρηση του πρωθυπουργού για τη Λισαβόνα ότι «το νέο Στρατηγικό Δόγμα είναι απαραίτητο, προκειμένου το ΝΑΤΟ να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις και απειλές κατά της ασφάλειας του ευρώ-ατλαντικού χώρου».

Στη σύνοδο της λυκοσυμμαχίας, ο Γ. Παπανδρέου θα συνοδεύεται από τους υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας, καθώς και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ
Πάλη για να διαλυθεί το ΝΑΤΟ

Ανακοίνωση για τη Σύνοδο και τις αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις στη Λισαβόνα

Σε ανακοίνωση για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα και την επικύρωση του νέου στρατηγικού δόγματος, η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα σημειώνει:

«Αυτές τις ημέρες πρόκειται να επικυρωθεί από την Σύνοδο κορυφής των μελών του, το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ, με σκοπό την παραπέρα εξάπλωσή του και την δολοφονική του δράση.

Η νέα στρατηγική του ΝΑΤΟ στον 21ο αιώνα αποβλέπει στην εδραίωση του παγκόσμιου επεμβατικού του ρόλου και δίνει έμφαση στην προληπτική επέμβαση για την αντιμετώπιση κάθε ενδεχόμενης απειλής, γεγονός που στοχοποιεί κατευθείαν τους λαούς και τα κινήματα τους, ιδιαίτερα σε συνθήκες κλιμακούμενων οικονομικών κρίσεων.

Δίνει βαρύτητα στην οργάνωσή του ως παγκόσμια κατασταλτική δύναμη, προετοιμάζοντας τη στρατιωτική του μηχανή για "διαχείριση κρίσεων", που το ίδιο θα δημιουργεί. Αυτός ο αμαρτωλός οργανισμός, γίνεται πιο αντιδραστικός και επιδιώκει να τρομοκρατήσει και να κάμψει την αντίστασή των λαών, να τους διαχωρίσει σε τιμωρούς και τιμωρημένους θέτοντας έτσι σε δοκιμασία την παγκόσμια ειρήνη προκειμένου να εξυπηρετούνται τα συμφέροντα των "μεγάλων δυνάμεων".

Η αυξανόμενη επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού σε όλη την υφήλιο απαιτεί την άνοδο του επίπεδου του συντονισμού του αντι-ιμπεριαλιστικού αγώνα ενάντια στο ΝΑΤΟ και στους άλλους επιθετικούς οργανισμούς και τα παράγωγά του. Ολοι γνωρίζουμε ότι το ΝΑΤΟ είναι καταδικασμένο στις συνειδήσεις όλων των λαών στον κόσμο και ιδιαίτερα σήμερα.

Εμείς, ως απόστρατοι αξιωματικοί των ΕΔ έχουμε βιώσει από μέσα το ρόλο αυτής της λυκο-συμμαχίας. Το ίδιο και ο ελληνικός λαός, αφού για 60 χρόνια βίωσε εμφύλιο, φυλακές, εξορίες, δικτατορία, διαίρεση της Κύπρου, κλπ. Είναι επιτακτική ανάγκη να αγωνιστούμε για τη διάλυσή του αφού πιστεύουμε ακράδαντα, ότι το ΝΑΤΟ είναι ο εχθρός των λαών και της ειρήνης.

Η Κ.ΕΘ.Α, πιστή στη διακηρυγμένη θέση της ενάντια στην ύπαρξη του ΝΑΤΟ συμμετέχει με αντιπροσωπεία της στην αντί - σύνοδο της Λισαβόνας 19 και 20 Νοεμβρίου, που διοργανώνουν φιλειρηνικά κινήματα απ' όλο τον κόσμο μέλη του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης. Θέλει να εκφράσει με τον τρόπο αυτό την αντίθεσή της στην απειλή και τη χρήση βίας. Το ΝΑΤΟ είναι εχθρός των λαών και της Ειρήνης και πρέπει να διαλυθεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια: