17 Αυγ 2011

Αντιιμπεριαλιστική εκδήλωση της ΕΕΔΥΕ για τα 66 χρόνια από τη ρίψη των ατομικών βομβών σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι


Ο καπιταλισμός δολοφονεί σε πόλεμο και ειρήνη

Αγωνιστές και αγωνίστριες κάθε ηλικίας συγκεντρώθηκαν χτες το απόγευμα στον ιερό βράχο της Ακρόπολης για να τιμήσουν τη μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων θυμάτων του ολοκαυτώματος σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι, για να καταδικάσουν τα νέα τρομοκρατικά - επιθετικά σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ σε βάρος των λαών. Την εκδήλωση διοργάνωσε και φέτος η Ελληνική Επιτροπή για την Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), με αφορμή τα 66 χρόνια από τη ρίψη των ατομικών βομβών στις δύο πόλεις της Ιαπωνίας.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Λουΐζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, η Βέρα Νικολαΐδου, Γενική Γραμματέας της ΕΕΔΥΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, καθώς και εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ, της ΟΓΕ, της ΠΑΣΕΒΕ και του ΜΑΣ. Την εκδήλωση άνοιξε με την απαγγελία του ποιήματος του Γιάννη Ρίτσου «Ποτέ πια Χιροσίμες» η ηθοποιός Κατερίνα Ψωμά, ενώ στη συνέχεια το λόγο πήρε ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, Σταύρος Τάσσος.

Μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Η χρήση ατομικών όπλων άρχισε αλλά δεν τελείωσε με τα πυρηνικά ολοκαυτώματα πριν 66 χρόνια σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι. Τη τελευταία 20ετία "μικρά" πυρηνικά όπλα με την κατ' ευφημισμό ονομασία βόμβες και βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου χρησιμοποιούνται σε πολεμικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ σε Περσικό κόλπο, Σομαλία, πρώην Γιουγκοσλαβία, Αφγανιστάν κ.α. προκαλώντας μακροπρόθεσμες βλάβες στους ανθρώπους (καρκίνοι διαφόρων τύπων, λευχαιμίες, νευρολογικές ασθένειες και παθήσεις του ανοσοποιητικού, τερατογενέσεις, στειρότητα κ.ά.), στο περιβάλλον, στην τροφική αλυσίδα, αλλά και στα συμμαχικά στρατεύματα που συνεπικουρούν στις κατά καιρούς επεμβάσεις».

Αναφερόμενος στη χρήση της πυρηνικής ενέργειας για «ειρηνικούς σκοπούς» και τη συζήτηση που υπήρξε τα προηγούμενα χρόνια για τη λειτουργία ή μη πυρηνικών εργοστασίων, υπογράμμισε ότι «στον καπιταλισμό και η πυρηνική ενέργεια είναι αντικείμενο του κερδοσκοπικού παιχνιδιού των μονοπωλίων και η ανθρώπινη ζωή ένα άλλο εμπόρευμα», φέρνοντας σαν παράδειγμα την πρόσφατη πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας και τις ανυπολόγιστες επιπτώσεις στην υγεία, τη ζωή και το περιβάλλον της περιοχής, μπροστά στα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών.

Σε άλλο σημείο της ομιλία του, σημείωσε: «Στόχος της καπιταλιστικής, ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας, είτε αυτή εκφράζεται με τη ρίψη ατομικών βομβών σε περίοδο πολέμου, είτε σε περίοδο ιμπεριαλιστικής ειρήνης, είναι ένας: Η προάσπιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Οι λαοί όλων των χωρών δε θα έχουν κανένα όφελος όσο κριτήριο της ανάπτυξης των κρατών θα είναι το κέρδος των καπιταλιστών και η συμμετοχή τους στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Τα συμφέροντα των λαών, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, συνδέονται με την πάλη για τη δική τους εξουσία, για την οργάνωση της οικονομίας με την ικανοποίηση λαϊκών αναγκών. Αυτό θα δώσει νικηφόρα ώθηση στους αντιιμπεριαλιστικούς φιλειρηνικούς αγώνες του λαού μας».

Μετά το τέλος της ομιλίας, οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία ως την πλατεία Συντάγματος όπου ήταν και ο τελικός προορισμός της συγκέντρωσης, φωνάζοντας συνθήματα όπως: «Βαλκάνια, Αιγαίο, ειρηνικά, έξω οι βάσεις και τα πυρηνικά» και «Καμία συμμετοχή, καμία εμπλοκή στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή».

Από την εφ. "Ριζοσπάστης", 10.08.2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: