3 Μαρ 2008

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ ΕΙΡΗΝΗΣ 1 ΚΑΙ 2 ΜΑΡΤΗ 2008 ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Με την ολοκλήρωση της Συνάντησης των Βαλκανικών Κινημάτων Ειρήνης, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 1 και 2 Μάρτη 2008 με πρωτοβουλία της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) και τη στήριξη του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ), στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι 10 οργανώσεων από 8 χώρες της περιοχής (Ελλάδα, Σερβία, Κροατία, Τουρκία, Κύπρος, Βουλγαρία, Ρουμανία και Ουκρανία), καθώς και αντιπροσωπεία του ΠΣΕ, εκδόθηκε ανακοίνωση, μετά από μια καρποφόρα ανταλλαγή απόψεων, που κατέληξε στις παρακάτω διαπιστώσεις:

Α. Διανύουμε μια δύσκολη και επικίνδυνη περίοδο για τους λαούς των Βαλκανίων και γενικότερα. Ανησυχία επικρατεί στα Βαλκάνια, στην Κύπρο, στην ευρύτερη γειτονιά μας. Η περιοχή μας βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα.

Τα Βαλκάνια αποτελούν κόμβο ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, γιατί έχουν ιδιαίτερη σημασία τόσο για την οριοθέτηση των αγωγών μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου όσο και για τον ενεργειακό εφοδιασμό και την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και για τη γεωστρατηγική τους θέση, που επιτρέπει τη μετάβαση στη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική. Επομένως η σημασία τους είναι μεγάλη για όλες τις μεγάλες δυνάμεις. Ένα παράδειγμα των ανταγωνισμών αποτελεί ο αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, που προωθεί η Ρωσία ή ο αγωγός ΑΜΒΟ, που προωθούν οι ΗΠΑ από το Μπουργκάς στο αλβανικό λιμάνι Βλόρε. Η ΕΕ προωθεί τα δικά της συμφέροντα στέλνοντας στρατιωτική δύναμη στο Κόσσοβο, ενώ βρίσκεται ήδη στρατιωτικά στα υπόλοιπα Βαλκάνια.

Β. Η μονομερής κήρυξη της «ανεξαρτησίας» της Σερβικής επαρχίας του Κοσσόβου, με την προτροπή των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., απειλεί να πυροδοτήσει νέο γύρο εντάσεων, αλλαγών συνόρων, νέες εστίες αποσταθεροποίησης, νέο γύρο πολέμων και ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Παραβιάζει τις θεμελιώδεις αρχές του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, την τελική πράξη του ΟΑΣΕ και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ιδιαίτερα την απόφαση 1244/99. Η απόσχιση δεν αποτελεί λύση για τα δεινά και τη φτώχεια του λαού που ζει στο Κόσσοβο. Ανεξάρτητα από την εθνική καταγωγή, οι εργαζόμενοι της περιοχής θα συνεχίσουν να μην έχουν στοιχειώδη δικαιώματα αφού το κρατίδιό τους θα αποτελεί προτεκτοράτο του ΝΑΤΟ.

Αντίθετα ο καλλιεργούμενος εθνικισμός θα γίνει φονικό όπλο, που θα στραφεί ενάντια στα συμφέροντα όλων των λαών των Βαλκανίων, ενώ το Κόσσοβο θα αποτελέσει αρνητικό προηγούμενο για άλλες περιοχές.

Γ. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον Κυπριακό λαό απέναντι στις πιέσεις των ΗΠΑ και των ευρωπαίων συμμάχων τους να επιβληθεί στον Κυπριακό λαό μια απαράδεκτη λύση πέρα και έξω από τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και τον ΟΗΕ. Γι’ αυτό θα χρειαστεί ένταση του αγώνα και της αλληλεγγύης προς στον Κυπριακό λαό για μια Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη, διζωνική, δικοινοτική Ομοσπονδία σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και τις συνομιλίες υψηλού επιπέδου, χωρίς ξένες βάσεις και στρατεύματα, κοινή πατρίδα Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων χωρίς «εγγυητές» και «προστάτες».

Δ. Σε ότι αφορά στο πρόβλημα στις σχέσεις της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ υποστηρίζουμε τη συνεννόηση των λαών και των χωρών, πέρα, ανεξάρτητα και ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και την επιδιαιτησία, χωρίς εθνικισμούς, αλυτρωτισμούς, με σεβασμό στα υπάρχοντα σύνορα και στην κυριαρχία του κάθε κράτους. Στο πλαίσιο αυτό θα μπορεί να βρεθεί και κοινά αποδεκτή λύση στο ζήτημα του ονόματος.

Ε. Είναι φανερό ότι δε φτάνει να ανησυχούμε αλλά χρειάζεται και να αντιταχθούμε ενεργά στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στα Βαλκάνια και στην απόσχιση του Κοσσόβου. Πρέπει να απαιτήσουμε, πιο σθεναρά την απομάκρυνση των ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων και βάσεων από την περιοχή των Βαλκανίων.

Μόνο έτσι μπορεί να διασφαλιστεί η εθνική ανεξαρτησία της κάθε χώρας, η ανάπτυξη σχέσεων φιλίας και αλληλεγγύης ανάμεσα στους λαούς. Οι μειονότητες μπορούν να είναι γέφυρες φιλίας και όχι μηχανισμοί χειραγώγησης στα πλαίσια των ιμπεριαλιστικών σχεδίων. Οφείλουμε να διατρανώσουμε την απόφασή μας να μην επιτρέψουμε καμιά παραπέρα αλλαγή των συνόρων στα Βαλκάνια. Οφείλουμε να ενώσουμε τους λαούς, τα έθνη, τις εθνότητες των Βαλκανίων στον κοινό μεγάλο αγώνα για την απεξάρτηση από τον βραχνά της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης και εκμετάλλευσης.

Οι λαοί των Βαλκανίων μπορούν να προσδοκούν σε ένα φωτεινό μέλλον μόνο αν παραμερίσουν τους εθνικισμούς και αντιτάξουν ένα ενιαίο φιλειρηνικό, αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο.

Στα πλαίσια αυτά καταδικάζουμε τις πρόσφατες στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στο Βόρειο Ιράκ, που υπηρετούν μόνο τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Απαιτούμε τον άμεσο τερματισμό τους.

Απαιτούμε:

· Να μην αναγνωριστεί η «ανεξαρτητοποίηση» του Κοσσόβου από τις κυβερνήσεις, των χωρών μας.

· Να φύγουν τα ΝΑΤΟϊκά και Ευρωενωσιακά στρατεύματα από το Κόσσοβο και τα Βαλκάνια.

· Να απομακρυνθούν όλες οι ξένες βάσεις των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων από την περιοχή.

  1. Ελληνική Επιτροπή για την Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ)
  2. Κίνηση για την Εθνική Άμυνα (ΚΕΘΑ)
  3. Ένωση για την Ειρήνη Τουρκίας
  4. Αντιφασισιτικό Φόρουμ Κροατίας
  5. Φόρουμ Βελιγραδίου για των κόσμο των ίσων
  6. Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης
  7. Αντιφασιστική Επιτροπή Ουκρανίας
  8. Βουλγάρικο Εθνικό Συμβούλιο Ειρήνης
  9. Επιτροπή Αντι-ΝΑΤΟ Σερβίας
  10. Συμβούλιο Ειρήνης Ρουμανίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: