22 Οκτ 2010

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ: ΒΑΘΥΤΕΡΗ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΣΤΑ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ!

Η πιο σφιχτή και ακόμα πιο επικίνδυνη πρόσδεση της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, επιβεβαιώνεται από τις επαφές που είχε χθες στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών, ο γγ του ΝΑΤΟ Α. Ράσμουσεν.

Ο ανώτατος αξιωματούχος της λυκοσυμμαχίας, εξέφρασε κυνικά τις ευχαριστίες του ΝΑΤΟ προς την ελληνική κυβέρνηση για τα όσα έχει συνεισφέρει στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και στην προώθηση της αντιπυραυλικής ασπίδας.

Από την ελληνική πλευρά εκφράστηκε η εμπιστοσύνη στις διαδικασίες του ΝΑΤΟ για την επίλυση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων, επιβεβαιώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει εναποθέσει στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς τη διευθέτηση ζητημάτων που σχετίζονται με τα ζωτικά συμφέροντα της χώρας και τα οποία ο Α. Ράσμουσεν χαρακτήρισε «διαφορές» με την Τουρκία.

Η επίσκεψη στην Αθήνα του γγ του ΝΑΤΟ έγινε στο πλαίσιο περιοδείας του σε πρωτεύουσες κρατών - μελών του ΝΑΤΟ, για την προετοιμασία της συνόδου κορυφής που θα γίνει στη Λισαβόνα, στις 19 και 20 Νοέμβρη.

Στην σύνοδο θα υιοθετηθεί το λεγόμενο νέο Στρατηγικό Δόγμα της Συμμαχίας και θα καθοριστούν οι μελλοντικές δράσεις του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, η νέα δομή Διοίκησης, η μεταρρύθμιση των δομών της Συμμαχίας, οι λεγόμενες εταιρικές σχέσεις του ΝΑΤΟ, το ζήτημα της αντιπυραυλικής προστασίας, καθώς και η συνεργασία του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Με τα μπούνια στα δολοφονικά σχέδια

Εξηγώντας τη σημασία του νέου Στρατηγικού Δόγματος του ΝΑΤΟ, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Α. Ράσμουσεν, αναγνώρισε την αναγκαιότητα της αναπροσαρμογής της στρατηγικής της συμμαχίας σε πιο επιθετική κατεύθυνση, λέγοντας πως μια τέτοια εξέλιξη «αποσκοπεί στον εκσυγχρονισμό του ΝΑΤΟ, ώστε να είναι σε θέση να ανταποκρίνεται πληρέστερα στις σημερινές προκλήσεις ασφαλείας».

Στο ίδιο πνεύμα, πρόσθεσε με νόημα, ότι το σχέδιο αυτό «ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της χώρας μας, ιδίως σε ό,τι αφορά την επιβεβαίωση του δεσμού της συλλογικής άμυνας και στη διατήρηση του θεμελιώδους κανόνα της ομοφωνίας σε ό,τι αφορά τη λήψη αποφάσεων».

Ο A. Ράσμουσεν, από την πλευρά του, το πρώτο που έκανε ήταν να εκφράσει την εκτίμησή του «για την αφοσίωση που δείχνει η Ελλάδα στη Συμμαχία μας, για τη συνεισφορά σας στις επιχειρήσεις μας». Ακολούθως, έστειλε μήνυμα για αυξημένη συνεισφορά στο μακέλεμα του Αφγανικού λαού, ζητώντας «απ' όλους τους συμμάχους και τους εταίρους να στείλουν εκπαιδευτές και βεβαίως προς αυτή την κατεύθυνση είναι σημαντικό ότι η Ελλάδα αύξησε την αποστολή των εκπαιδευτών».

Πρόσθεσε ακόμα: «περιμένω η Διάσκεψη Κορυφής να αποφασίσει να δημιουργηθεί ένα σύστημα πυραυλικής άμυνας, που θα έχει βάση το ΝΑΤΟ και την απόφαση αυτή θα τη συνοδεύσουμε από μια πρόσκληση προς τη Ρωσία, να πλαισιώσει αυτή την άμυνα».

Εκτός από τη Ρωσία, τα ΝΑΤΟικά σχέδια περιλαμβάνουν και την αναβάθμιση του ρόλου της Τουρκίας στην αντιπυραυλική ασπίδα, γεγονός που προσθέτει νέους κινδύνους εντάσεων με δεδομένο το κουβάρι των ανταγωνισμών, στους οποίους εμπλέκονται εκτός από την Ελλάδα και την Τουρκία, χώρες όπως το Ιράν και η Συρία, τις οποίες το ΝΑΤΟ θεωρεί εχθρικές, αλλά ταυτόχρονα βρίσκονται σε τροχιά προσέγγισης με την Τουρκία.

Στο ΝΑΤΟ τα κυριαρχικά δικαιώματα

Στην συνάντηση που είχε στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας - μεσολάβησε συνάντηση με τον Γ. Παπανδρέου - ο γγ του ΝΑΤΟ είπε: ότι «εκτιμώ πολύ το γεγονός ότι ο Υπουργός Αμυνας έχει εκφράσει την ισχυρή βούλησή του να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις στις Ενοπλες Δυνάμεις. Εκτιμώ επίσης το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση παραμένει αφοσιωμένη στις διεθνείς αποστολές μας». Επιβεβαίωσε και μ' αυτόν τον τρόπο ότι οι προωθούμενες αλλαγές στη δομή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στοχεύουν στην καλύτερη προσαρμογή τους στα ιμπεριαλιστικά σχέδια του ΝΑΤΟ.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο, υποστήριξε υποκριτικά ότι «το ΝΑΤΟ ως οργανισμός δεν αναμειγνύεται σε πιθανές διαφορές ανάμεσα σε συμμάχους. Θεωρούμε ότι οι σύμμαχοι πρέπει να επιλύουν τέτοια ζητήματα μόνοι τους και είμαι πεπεισμένος ότι θα τα καταφέρουν». Οταν ρωτήθηκε για τις τουρκικές παραβιάσεις ο γγ του ΝΑΤΟ έκανε κατ' επανάληψη χρήση του όρου «διαφορές», λέγοντας ότι «δεν προτίθεμαι να παρέμβω σε πιθανές διμερείς διαφορές ή διαφωνίες».

Ο Ε. Βενιζέλος εξέφρασε ακόμα την εμπιστοσύνη του στο ΝΑΤΟ σημειώνοντας πως «θέλουμε να πιστεύουμε ότι η νέα δομή δυνάμεων του ΝΑΤΟ θα βοηθήσει ώστε να επιλύονται τα προβλήματα και να μη δημιουργούνται νέα προβλήματα τεχνητά ή τεχνικά». Δηλαδή, ζητήματα όπως αυτό του επιχειρησιακού ελέγχου του Αιγαίου αποτελούν για τον υπουργό Αμυνας «τεχνητά ή τεχνικά» θέματα.

Το κείμενο προέρχεται από την εφ. "Ριζοσπάστης", 22.10.2010, σ. 9


Δεν υπάρχουν σχόλια: