1 Οκτ 2010

"Jumbo" - Μεγάλο Κεφάλαιο: Με τις ευλογίες ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. κυνηγούν τους εργαζόμενους με όλα τα μέσα


Κατά τη διάρκεια της εξέτασης των μαρτύρων κατηγορίας στη δίκη που ξεκίνησε αλλά τελικά αναβλήθηκε (το δικαστήριο έκρινε ότι πρέπει να κληθούν να καταθέσουν δύο ακόμα μάρτυρες και όρισε νέα ημερομηνία εκδίκασης στις 24 Γενάρη του 2011), κατά του απολυμένου εργαζόμενου Νίκου Νικολόπουλου και μετά από τη μήνυση που κατέθεσε σε βάρος του η επιχείρηση «ΤΖΑΜΠΟ», προέκυψαν ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις για το πώς η εργοδοσία θεωρεί όπως ο διάβολος το λιβάνι, τη συνδικαλιστική δράση μέσα στους χώρους δουλειάς.
Από τις καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας που όρισε η επιχείρηση για να πείσει ότι ο εργαζόμενος δεν απολύθηκε για τη συνδικαλιστική του δράση, αλλά γιατί δεν ασκούσε σωστά τα καθήκοντά του, προέκυψε τελικά ακριβώς το αντίθετο. Είπε χαρακτηριστικά στην εξέτασή του από το δικαστήριο ένας από τους μάρτυρες - εργοδότης και ο ίδιος που μισθώνει χώρο εντός του «ΤΖΑΜΠΟ» - ότι είχε ενημερωθεί ότι ο απολυμένος δημιουργούσε προβλήματα και δεν έκανε καλά τη δουλειά του. Και συνέχισε λέγοντας ότι, και στον ίδιο είχε δημιουργήσει ένα «πρόβλημα». Ποιο ήταν αυτό; Καλούσε, είπε, «τις κοπέλες του» να συμμετέχουν σε κινητοποίηση αλληλεγγύης στο λαό της Παλαιστίνης! Ο μάρτυρας κατηγορίας κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του έκανε και άλλη αποκάλυψη για το πώς η εργοδοσία αντιμετωπίζει τη συνδικαλιστική δράση, λέγοντας χαρακτηριστικά (και ενώ μετέφερε την "εκτίμησή του" για την εξέλιξη της υπόθεσης) ότι πιθανόν το «ΤΖΑΜΠΟ» να μη θέλει «κακά» σωματεία. Μάλλον ένα από αυτά τα «κακά παιδιά» είναι και ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (με τον οποίο πάλευε και ο απολυμένος) που πρωτοστατεί στην υπεράσπιση των σύγχρονων αναγκών και δικαιωμάτων των εργαζομένων, αναδεικνύοντας πως αυτή απαιτεί πάλη ενάντια και στα συμφέροντα των μεγαλεμπόρων.
Από τα παραπάνω προκύπτει το συμπέρασμα ότι ο Νίκος Νικολόπουλος απολύθηκε για τη συνδικαλιστική του δράση. Η εργοδοσία και οι μηχανισμοί της θα εντείνουν την προσπάθεια ποινικοποίησης των αγώνων. Απέναντί της πρέπει να βρει την εργατική τάξη ενωμένη σα γροθιά. Αυτό ανέδειξε και η χτεσινή παρουσία στο δικαστήριο συνδικαλιστών και εργαζομένων από διάφορους κλάδους, εκπροσώπων της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη». Ολος ο λαός πρέπει να ξεσηκωθεί ενάντια στις διώξεις πρωτοπόρων αγωνιστών και πρωτοπόρων - «κακών» για την εργοδοσία - σωματείων που ανέπτυξαν πολύμορφες κινητοποιήσεις στα «ΤΖΑΜΠΟ» ενάντια στην παράνομη απόλυση του εργαζόμενου, για την προάσπιση συνολικά των συμφερόντων των εργαζομένων. Ενάντια στη μεγαλοεργοδοσία που θέλει να αποφύγει πάση θυσία την ανάπτυξη συνδικαλιστικής δράσης μέσα στο χώρο δουλειάς. Θέλει να αποφύγει τη συσπείρωση των εργαζομένων στα ταξικά τους συνδικάτα. Γιατί ξέρει ότι τότε θα δυσκολεύεται να τους έχει «στο χέρι».

Από την εφ. "Ριζοσπάστης", φ. 10784, 01/10.2010, σ.18
Καμία άλλη εφημερίδα δεν είχε, έστω κι ένα μικρό σχόλιο!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: