20 Ιουλ 2010

ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ! Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕ ΤΟΝ ΕΝΑΕΡΙΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΓΙΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΣΤΟ ΙΡΑΝ!


Από άσκηση του ισραηλινού στρατού για ραδιοβιοχημικό πόλεμο

Associated Press

Τη βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην Ανατολική Μεσόγειο, σηματοδοτεί το «πράσινο φως» που έδωσε η ελληνική κυβέρνηση στην αντίστοιχη του Ισραήλ, για συνέχιση των ισραηλινών ασκήσεων στον ελληνικό εναέριο χώρο, οι οποίες υποτίθεται πως είχαν διακοπεί στις 31 Μάη 2010, μετά την επίθεση των Ισραηλινών στην ανθρωπιστική νηοπομπή προς τη Γάζα.

Στρατιωτικές πηγές επιβεβαίωσαν χτες την πληροφορία ότι το διήμερο 18 - 19 Ιούλη 2010 πραγματοποιήθηκε στο Αιγαίο μεγάλη ισραηλινή άσκηση εναέριου ανεφοδιασμού ισραηλινών ελικοπτέρων. Η άσκηση συμπίπτει χρονικά με την προετοιμασία της επίσκεψης Παπανδρέου στο Ισραήλ, αύριο και μεθαύριο.

Η ελληνική κυβέρνηση διέθεσε εναέριο διάδρομο, μέσα από τον ελληνικό εναέριο χώρο και το ελληνικό FIR, που ξεκινάει από την ανοιχτή Μεσόγειο και περνώντας ανάμεσα στη Ρόδο και την Κάρπαθο, καθώς και δυτικά της Ικαρίας καταλήγει βορειοανατολικά της χερσονήσου του Αθω, στο βόρειο Αιγαίο. Στο χώρο αυτό ασκήθηκαν τα εναέρια μέσα του Ισραήλ για επιχειρήσεις ειδικών δυνάμεων σε μεγάλο βάθος, είτε αυτές αφορούν τη μεταφορά προωθημένων παρατηρητών, είτε τη διάσωση και περισυλλογή πληρωμάτων μαχητικών αεροσκαφών, μετά από επιδρομές σε εχθρικά εδάφη.

Το σενάριο αποτελεί ένα είδος προσομοίωσης ενδεχόμενης επίθεσης του Ισραήλ στο Ιράν και ειδικά στις πυρηνικές του εγκαταστάσεις. Η εν λόγω άσκηση ελικοπτέρων - μεταγωγικών (7 ισραηλινά ελικόπτερα CH-53 και 3 μεταγωγικά αεροσκάφη C-130) έγινε για πρώτη φορά και αποτελεί το δεύτερο μέρος της άσκησης «Μίνωας 2010», η οποία περιελάμβανε ασκήσεις μαχητικών αεροσκαφών και εξουδετέρωση εχθρικής αεράμυνας.

Στο μεταξύ επιβεβαιώνεται ότι έχει γίνει αποδεκτό από την ελληνική κυβέρνηση το αίτημα των Ισραηλινών για επανάληψη, μέσα στον Οκτώβρη, της άσκησης «Μίνωας 2010».

Αυτή η σύσφιγξη της ελληνοϊσραηλινής στρατιωτικής συνεργασίας παρουσιάζεται από ορισμένες πλευρές σαν αντιστάθμισμα της διατάραξης των σχέσεων Τουρκίας - Ισραήλ. Μάλιστα, προβάλλονται και «πλεονεκτήματα» για την ελληνική πλευρά, όπως η διάθεση εκ μέρους του Ισραήλ πληροφοριών για τις κινήσεις των τουρκικών στρατευμάτων στα Κατεχόμενα της Κύπρου. Επιβεβαιώνεται και μ' αυτόν τον τρόπο ότι περιπλέκεται το κουβάρι των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, με απρόβλεπτες συνέπειες για τους λαούς της περιοχής.

Ελιγμός η δήθεν «διακοπή» της άσκησης

Ο «Ρ» είχε έγκαιρα επισημάνει, μετά την επίθεση στη νηοπομπή, ότι ήταν προσωρινή η διακοπή της κοινής αεροπορικής άσκησης Ελλάδας - Ισραήλ «Μίνωας 2010», αφού η διακοπή «δεν αφορά την επόμενη φάση της άσκησης, με αντικείμενο "έρευνα και διάσωση" που έχει προγραμματιστεί να γίνει στον ελληνικό εναέριο χώρο».

Επισήμανε ακόμα τους κινδύνους που εγκυμονεί η αναβάθμιση της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ, υπό το πρίσμα των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, με την ελληνική κυβέρνηση να δηλώνει πρόθυμη να συνδράμει στην προετοιμασία της πολεμικής μηχανής του ισραηλινού κράτους, μετά και το μερικό πάγωμα της τουρκοϊσραηλινής στρατιωτικής συνεργασίας.

Το Ισραήλ περιβάλλεται από αραβικές χώρες, δεν έχει στη διάθεσή του τον εναέριο χώρο που απαιτείται για τέτοιας κλίμακας ασκήσεις. Επίσης, του είναι ιδιαίτερα χρήσιμο το γεγονός ότι η Ελλάδα διαθέτει αντιαεροπορικά συστήματα ρωσικής προέλευσης, όπως οι πύραυλοι TOR-M1 και οι S-300, παρόμοια με αυτά που διαθέτει η αεράμυνα του Ιράν και έτσι μπορεί και ασκείται σε πραγματικές συνθήκες.

Από την εφ. "Ριζοσπάστης", φ. 10721, 20.07.2010, σ.3

Δεν υπάρχουν σχόλια: