3 Οκτ 2008

Όχι στα τροφεία - όλοι την Δευτέρα 6 Οκτωβρίου στις 7.30μμ στην αίθουσα δημοτικού συμβουλίου


Όλοι την Δευτέρα 6 Οκτωβρίου στις 7.30μμ στην αίθουσα δημοτικού συμβουλίου

Νέα Σμύρνη 26 Σεπτεμβρίου 2008

Ανακοίνωση
Με τις παρεμβάσεις μας ανατρέψαμε την απόφαση της Δημοτικής Αρχής!
Η θέσπιση των τροφείων θα συζητηθεί στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο!
Όλες και όλοι να είμαστε παρόντες, να διεκδικήσουμε:
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΡΟΦΕΙΩΝ!
Με τη μαζική μας δράση μπορούμε να τα καταφέρουμε!

Ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Νέας Σμύρνης, μετά την απόφαση της Δημοτικής Αρχής και της πλειοψηφίας του Δ.Σ. του Νομικού προσώπου των παιδικών σταθμών για την επιβολή τροφείων στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, προέβει σε καταγγελία και παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημοτικό Συμβούλιο με τη στήριξη της Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωση (ΔΑΣ) και του Συντονιστικού Μαζικών Φορέων της πόλης μας.
Η Δημοτική Αρχή, αντί να απαντήσει στα συγκεκριμένα ερωτήματα που ετέθησαν (πρόγραμμα «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής», Καποδίστριας 2, διεκδίκηση παρακρατηθέντων από το κράτος 9δις ευρώ) έθεσε εκβιαστικά διλλήματα ότι, από τη στιγμή που το κράτος δεν πληρώνει για να δημιουργηθούν βρεφικά τμήματα και για να μην κλείσουν οι παιδικοί σταθμοί θα πρέπει να πληρώσουν οι γονείς.
Ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Νέας Σμύρνης, μετά την άρνηση της Δημοτικής Αρχής να θέσει το θέμα της επιβολής τροφείων προς συζήτηση και ψήφιση, ακολούθησε την διαδικασία που απαιτείται. Συλλογικά και μαζικά, οι εργαζόμενες και άνεργες γυναίκες, με επίμονη προσπάθεια και με τη βοήθεια της ΔΑΣ συγκέντρωσαν τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών από δημοτικούς συμβούλους, προκειμένου να μπει το θέμα σε ημερήσια διάταξη, ούτως ώστε να τοποθετηθούν όλες οι δημοτικές παρατάξεις.
Πιστεύουμε ότι, η ανατροπή ακόμα και πλειοψηφικών αντιδραστικών αποφάσεων (όπως η άρνηση της Δημοτικής Αρχής ακόμα και να συζητήσει την απόφαση για επιβολή τροφείων) με μαζική, συντονισμένη, ανυποχώρητη και οργανωμένη δράση, αποδεικνύει περίτρανα την σημασία και την αναγκαιότητα, όλοι, εργαζόμενες, εργαζόμενοι, άνεργοι, γονείς, νέες και νέοι, συνταξιούχοι, μετανάστες, άτομα με ειδικές ανάγκες να ενταχθούν μαζικά, μαχητικά και διεκδικητικά στα σωματεία και τους μαζικούς φορείς.

Σας καλούμε για να διεκδικήσουμε:
* Να μην ισχύσει η επιβολή τροφείων στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς.
* Οι βρεφονηπιακοί σταθμοί να λειτουργούν δωρεάν και να καλύπτουν τις ανάγκες όλων των εργαζομένων και άνεργων γονιών.
* Το κόστος να καλύψει το κράτος, αφού οι γονείς, μέσω της φορολόγησής τους έχουν πληρώσει και με το παραπάνω για τη λειτουργία τους.
* Μονιμοποίηση όλου του προσωπικού με πλήρη, σταθερή εργασία και ασφαλιστικά δικαιώματα.
* Να μην υλοποιηθεί το σχέδιο Καποδίστριας 2, με το οποίο διασπάται το ενιαίο της Παιδείας, της Υγείας και της Πρόνοιας, με αύξηση των οικονομικών βαρών της λαϊκής οικογένειας, την ελαχιστοποίηση και την ποιοτική χειροτέρευση των παρεχόμενων υπηρεσιών.
* Να μην εφαρμοσθεί το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα που μετατρέπει τον Δήμο σε Ανώνυμη Εταιρία.


Συνυπογράφει το Συντονιστικό Μαζικών Φορέων Νέας Σμύρνης:
> Ενωτική Κίνηση Γονέων Νέας Σμύρνης
> Αγωνιστική Κίνηση Συνεργασίας [Α.ΚΙ.Σ.] – εργαζόμενοι στον δήμο
> Παράρτημα Π.Ε.Α.Ε.Α. [Εθν. Αντίσταση] Νέας Σμύρνης
> Επιτροπή Ειρήνης Νέας Σμύρνης
> Παράρτημα Νέας Σμύρνης του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών [Ε.ΣΥ.Ν.]

3 σχόλια:

Πατρίτσια Or Παναγιώτα είπε...

O γιός μου φυλάσσεται από πέρσι στο Γ' Δημοτικό Παιδικό Σταθμό Αγίας Βαρβάρας. Πέρσι πληρώναμε 70 ευρώ το μήνα και φέτος το Διοικητικό Συμβούλιο του Νομικού Προσώπου αποφάσισε στις 25/09/08 να αυξήσει τα μηνιαία τροφεία έως και 130%.

Η απόφαση ανακοινώθηκε στους έκπληκτους γονείς στις 22/10/08 με τη μορφή τετελεσμένου γεγονότος.

Συγκριτικά στοιχεία μπορεί κανείς να βρει παρακάτω:

Κατηγορίες εισοδήματος/ περσινές τιμές/ φετινές τιμές= % αύξηση
από 0 έως 7.336,00€/ ΔΩΡΕΑΝ
από 7.337,00€ - 11.738,00€/ 20,00€
από 11.739,00€ - 16.140,00€/30,00€
από 16.141,00€ - 20.542,00€/40,00€/ γίνεται 50,00€= 25% αύξηση
από 20.543,00€ - 24.944,00€/50,00€/ γίνεται 70,00€= 40% αύξηση
από 24.945,00€ - 29.347,00€/60,00€/ γίνεται 100,00€= 67% αύξηση
από 29.348,00€ - άνω/70,00€/ γίνεται (για εισοδήματα έως και 34.999,00€) 130,00€ = 86%
Φετινή κατηγορία από 35.000,00€ - άνω/160,00€= 130% αύξηση

101 γονείς υπογράφουμε αίτημα για να συζητηθεί το θέμα μας στο δημοτικό συμβούλιο.

Έπειτα από ένα μήνα, στις 17/12/08 συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο.

Ζητάμε την ακύρωση της απόφασης κυρίως γιατί σύμφωνα με το νόμο (ΦΕΚ 497/ 22-4-02, άρθρο 9) η Διοίκηση των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών πρέπει ενημερώνει για το κόστος των τροφείων πριν την ημερομηνία έναρξης υποβολής των αιτήσεων εγγραφής των παιδιών. Δηλαδή στη δική μας περίπτωση πριν την 20η Μαϊου 2008. Παρ’ όλα αυτά, η Διοίκηση τήρησε σιγή ιχθύος έως και την 22/10/08 οπότε και μας ενημέρωσε εκπρόθεσμα - με 5 μήνες καθυστέρηση - για τις νέες τιμές των τροφείων.

Σε απάντηση των επιχειρημάτων μας, ο δήμαρχος μας ενημέρωσε ότι το κάθε παιδί που φυλάσσεται στους πρώην κρατικούς και νυν Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς κοστίζει 7000€ το χρόνο (περίπου 650€ το μήνα)! Την ίδια στιγμή που ο καλύτερος ιδιωτικός παιδικός σταθμός κοστίζει 5000€ το χρόνο και έχει και κέρδος!

Με τόσα έξοδα λοιπόν και εφόσον η κυβέρνηση δεν έχει χρηματοδοτήσει τον Δήμο για τους Παιδικούς Σταθμούς το 2008, όπως μας είπε ο δήμαρχος κ. Μίχος, οι αυξήσεις ήταν απαραίτητες.

Για αυτόν κυρίως το λόγο οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της πλειοψηφίας αποφασίζουν να στηρίξουν την απόφαση του Νομικού Προσώπου καθώς και την έκδοση ενημερωτικού φυλλαδίου προκειμένου να ενημερωθούν οι δημότες για το κοινωνικό έργο της δημοτικής αρχής!!!

Μαθαίνουμε λοιπόν εκ των υστέρων από το Υπουργείο Εσωτερικών ότι ο Δήμος μας είναι από τους πλέον ευνοούμενους δήμους καθώς έχει χρηματοδοτηθεί με το ποσό των περίπου 720,000 ευρώ για το έτος 2008.

Προσφεύγουμε ατομικά οι γονείς στο Συνήγορο του Πολίτη.

Δημοτικοί σύμβουλοι προσφεύγουν στο Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας για ακύρωση της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου και ο Γενικός Γραμματέας αποφασίζει ότι δεν μπορεί να αποφασίσει επειδή ο Δήμος δεν του απάντησε στις ερωτήσεις!!!

Εσείς τι τροφεία πληρώνατε πέρσι και τι πληρώνετε φέτος; Πότε σας ανακοίνωσε η Διοίκηση το κόστος των τροφείων και με ποιό τρόπο;

Έχω ήδη αποστείλει σχόλιο και σ' ένα σύλλογο γονέων που βρίσκεται στην Πεύκη αλλά δεν έχω πάρει απάντηση μέχρι στιγμής.

Προς όφελος όλων μας, θα μπορούσαμε ίσως να κινητοποιηθούμε μαζικά, έτσι ώστε να πιέσουμε τους πολιτικούς να πάρουν τις σωστές αποφάσεις.

Πατρίτσια Or Παναγιώτα είπε...

Τι έγινε τελικά στο δημοτικό συμβούλιο;

Ανώνυμος είπε...

Νέα Σμύρνη 7 Οκτωβρίου 2008
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΤΑ ΤΡΟΦΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ
Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ 6/10

Ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Νέας Σμύρνης, συνεπής στις αρχές του και στις αποφάσεις του, μαζί με τους γονείς και τους εργαζόμενους της πόλης μας, διεκδίκησε και κατάφερε, παρά την πεισματική άρνηση της δημοτικής αρχής, να θέσει σε ημερήσια διάταξη, στο δημοτικό συμβούλιο της 6/10/2008, την πρότασή της για κατάργηση την επιβολής τροφείων στους παιδικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς.
Με τη δυναμική μας παρουσία, που εκφράστηκε με την ομιλία της εκπροσώπου μας προς τους συμβούλους και με το πανό που κρατούσαν γονείς μαζί και ηλικιωμένοι, γιαγιάδες και παππούδες, φέραμε προ των ευθυνών τους όλες τις παρατάξεις αλλά και τις πολιτικές δυνάμεις που τους στηρίζουν.
Μας ικανοποιεί το γεγονός ότι, πολλοί σύμβουλοι (δεκατέσσερις - δύο εκ των οποίων της συμπολίτευσης) ενστερνίστηκαν το πόσο άδικη είναι η θέσπιση των τροφείων.
Μας λυπεί όμως που, οι εκπρόσωποι των παρατάξεων της κας Ν. Κατσέλη και του κου Στ. Κούπα δεν απέρριψαν την απαράδεκτη κι επικίνδυνη θέση της δημοτικής αρχής ότι «η επιβολή των τροφείων ΕΙΝΑΙ κοινωνική πολιτική». Μάλιστα, στάθηκαν θετικά στις ομιλίες τους για τον «Καποδίστριας 2» (που κατακερματίζει την Παιδεία, την Υγεία και την Πρόνοια, δημιουργώντας πρόσθετα οικονομικά βάρη στην εργατική οικογένεια και υποβιβασμό των παρεχόμενων υπηρεσιών) και για τα Ευρωενωσιακά προγράμματα (π.χ. «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» που δίνει ζεστό χρήμα στους ιδιωτικούς παιδικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς και ωθεί τις εργαζόμενες γυναίκες στην ημιαπασχόληση). Δυστυχώς, οφείλουμε να παρατηρήσουμε ότι, με εξαίρεση της Δ.Α.Σ., οι υπόλοιπες παρατάξεις απέφυγαν επιμελώς να τοποθετηθούν για την διεκδίκηση των παράνομα παρακρατηθέντων χρημάτων από το κράτος (9δις ευρώ), και να απαντήσουν γιατί οι εκπρόσωποί τους στην Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. ψήφισαν να χαρισθούν τα 7,3δις από αυτά!
Ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Νέας Σμύρνης καλεί όλους, τους γονείς, τους συνταξιούχους, τους εργαζόμενους:
*να δράσουν οργανωμένα για την διεκδίκηση όλων όσων δικαιούνται αφού αυτοί παράγουν τον πλούτο.
*να βγάλουν τα συμπεράσματά τους για αυτούς που μας αρνούνται την διεκδίκηση - την στιγμή που βρίσκονται τόσο εύκολα δις ευρώ για να στηριχθούν οι τράπεζες, μας ακούγεται σαν κακόγουστο αστείο ότι δεν υπάρχουν χρήματα για τις ανάγκες των εργαζομένων.

Καλούμε όλες τις γυναίκες, εργαζόμενες και άνεργες, νέες και συνταξιούχες, να συμμετέχουν στις δράσεις του Συλλόγου μας, ο οποίος, στην πάνω από τριάντα χρόνια ζωής του, έχει αποδείξει ότι πάντα στέκεται δίπλα τους, διεκδικητικά και με συνέπεια λόγων και έργων.

Συνυπογράφει το Συντονιστικό Μαζικών Φορέων Νέας Σμύρνης (Ενωτική Κίνηση Γονέων Νέας Σμύρνης, Αγωνιστική Κίνηση Συνεργασίας [Α.ΚΙ.Σ.] – εργαζόμενοι στον δήμο, Παράρτημα Π.Ε.Α.Ε.Α. [Εθν. Αντίσταση] Νέας Σμύρνης, Επιτροπή Ειρήνης Νέας Σμύρνης, Παράρτημα Νέας Σμύρνης του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών [Ε.ΣΥ.Ν.])