5 Ιαν 2010

ΓΙΟΡΤΑΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΑ 51 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΟΥΒΑΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ


Με πολιτιστικές εκδηλώσεις και συζητήσεις γιορτάστηκε απ' άκρου σε άκρο σε όλη την Κούβα η 51η Επέτειος της Κουβανικής Επανάστασης το Γενάρη του 1959. Οι συναυλίες γνωστών συγκροτημάτων και καλλιτεχνών ξεκίνησαν το περασμένο Σάββατο και συνεχίστηκαν έως χτες, ενώ ξεχωριστή σημασία δόθηκε στις φετινές εκδηλώσεις στη σύνδεση των νεότερων γενεών με την ιστορία της Επανάστασης. Πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι η αναβίωση του μηχανοκίνητου καραβανιού των επαναστατών με επικεφαλής τον ηγέτη της χώρας Φιντέλ Κάστρο, στην οποία συμμετέχουν εκατοντάδες πιονιέροι και νεολαίοι. Το καραβάνι ξεκίνησε, όπως και το ιστορικό καραβάνι, το Σάββατο 2 Γενάρη από το Σαντιάγκο ντε Κούβα και θα τερματίσει στις 8 Γενάρη με την είσοδο στην Αβάνα.

Σε κάθε σταθμό που γίνεται στις πόλεις που διασχίζει το καραβάνι πραγματοποιούνται εκδηλώσεις και τους νέους που συμμετέχουν υποδέχονται εκπρόσωποι της γενιάς της Επανάστασης, συνοδοιπόροι του Φιντέλ, όπως συνέβη χτες στην πόλη Μπαγιάμο. Εκεί τους νέους αγωνιστές υποδέχτηκαν οι συνταγματάρχης Αρτούρο Αγκιλέρα, οι αντισυνταγματάρχες Κάρλος Φράγκα Μορένο και Ραφαέλ Κοράλες Ουρκίσα και ο λοχαγός Χουάν Εστράδα Βιαμόντε, που συμμετείχαν στον επαναστατικό στρατό στο πλάι των ηγετών της Επανάστασης.

Εξάλλου ο ηγέτης της Κούβας Φιντέλ Κάστρο στο χτεσινό του άρθρο, τους γνωστούς «Στοχασμούς», με τίτλο «Ο κόσμος μισό αιώνα μετά» ασχολείται με την ιστορική αναδρομή της Επανάστασης. Αφού αναφέρεται στην αδιαμφισβήτητη νίκη του επαναστατικού στρατού με τη στήριξη των λαϊκών δυνάμεων, σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: «Αρχισε τότε η κύρια μάχη, να διατηρήσουμε την ανεξαρτησία της Κούβας ενάντια στην πιο ισχυρή ιμπεριαλιστική δύναμη που υπήρχε τότε, μάχη που έδωσε ο λαός μας με μεγάλη αξιοπρέπεια. Με ευχαριστεί να βλέπω σήμερα αυτούς που παρά τα εμπόδια και τις δυσκολίες, τις θυσίες και τα ρίσκα ήξεραν πώς να υπερασπιστούν την πατρίδα μας και αυτές τις μέρες μαζί με τα παιδιά, τους δικούς τους αγαπημένους ανθρώπους απολαύνουν τις νίκες του κάθε χρόνου που έχουμε ζήσει».

Ο Φ. Κάστρο αναφέρεται στις σπουδαίες κατακτήσεις που έχει πετύχει η σοσιαλιστική Κούβα, στην παιδεία, στην υγεία, την κοινωνική φροντίδα, τον πολιτισμό, τη διεθνιστική προσφορά και κλείνει κάνοντας αναφορά στο φιάσκο της «Διάσκεψης της Κοπεγχάγης για τις Κλιματικές Αλλαγές», σημειώνοντας τις ευθύνες των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και πρώτα και κύρια των ΗΠΑ, που «δε θέλουν να συμβάλουν για ένα θέμα που απειλεί την ίδια την ανθρώπινη ύπαρξη».

ΕΛΛΗΝΟΚΟΥΒΑΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Στο πλευρό της σοσιαλιστικής Κούβας

Παράσταση διαμαρτυρίας στις 12 Γενάρη στην πολωνική πρεσβεία για εκδήλωση κατά της Κούβας που διοργανώνεται στο Ευρωκοινοβούλιο από το πολωνικό ίδρυμα «Λεχ Βαλέσα»

Την ωμή προσπάθεια παρέμβασης της ΕΕ στο εσωτερικό της Κούβας, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης και διοργανώνει παράσταση διαμαρτυρίας στις 12 Γενάρη, στην πρεσβεία της Πολωνίας (Χρυσανθέμων 22, στο Ψυχικό) στις 12 μ. με αφορμή τη διοργάνωση σεμιναρίου που διοργανώνει στις 13 Γενάρη το ίδρυμα «Λεχ Βαλέσα», του γνωστού αντικομμουνιστή πρώην προέδρου της Πολωνίας και υπό την αιγίδα του επίσης Πολωνού προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Γέρζι Μπούζεκ.

Ο σύνδεσμος σημειώνει: «Είναι γνωστό, ότι την 1η του Γενάρη τρέχοντος έτους η Ισπανία ανέλαβε την Προεδρία της ΕΕ για έξι μήνες. Ενόψει αυτού του γεγονότος το Πολωνικό Ινστιτούτο "Λεχ Βαλέσα" ανακοίνωσε τη διοργάνωση σεμιναρίου με θέμα και σκοπό: "Την προσπάθεια ορισμού της αποτελεσματικότητας της τρέχουσας Κοινής Ευρωπαϊκής θέσης προς την Κούβα, καθώς και η απάντηση στο ερώτημα, εάν είναι δυνατή η αλληλεγγύη των υποστηρικτών της μεταρρύθμισης του συστήματος στο Νησί από τα Ευρωπαϊκή Κράτη". Το σεμινάριο τελεί υπό την αιγίδα του Γιέρζι Μπούζεκ, προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Χρόνος διεξαγωγής ορίσθηκε η 13η Ιανουαρίου, στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Από το περιεχόμενο του θέματος, όπως αυτό αναγράφεται στη σχετική πρόσκληση, αλλά και από τις ιδιότητες των συμμετασχόντων, σαφώς προκύπτει ότι σκοπός και επιδίωξη του σεμιναρίου είναι η προσπάθεια διατήρησης της Κοινής Θέσης της ΕΕ ή ακόμη και η έκδοση άλλης Κοινής Θέσης χειρότερης και πιο επιθετικής της ήδη υπάρχουσας. Αυτό όμως άμεσα ή έμμεσα συμβάλλει, εκτός των άλλων και στη διατήρηση του γενοκτόνου οικονομικού αποκλεισμού και εκ των πραγμάτων η αναίρεση των ψήφων άρσεως αυτού, που επί 18 χρόνια ομόφωνα δίνει η ΕΕ στις Ετήσιες Συνόδους των Γενικών Συνελεύσεων των Κρατών - Μελών του ΟHE».

Καταλήγοντας ο Σύνδεσμος σημειώνει: «Εμείς, μέλη του Ελληνο-Κουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης και οι φίλοι της σοσιαλιστικής Κούβας στη χώρα μας καταγγέλλουμε και καταδικάζουμε τις ενέργειες αυτού του είδους, που αποτελούν μνημεία ωμής και απροκάλυπτης επέμβασης στις υποθέσεις της εσωτερικής δικαιοδοσίας ενός Κυρίαρχου Κράτους Μέλους του ΟΗΕ. Παραβιάζουν, ως τέτοιες, τις θεμελιώδεις Αρχές της Ισότητας, Ανεξαρτησίας και Κυριαρχίας των Κρατών και εισάγουν στις διακρατικές σχέσεις την αυθαιρεσία και την υποταγή. Ηδη ο Κυρίαρχος Κουβανικός Λαός έχει επιλέξει το σοσιαλιστικό κοινωνικό και πολιτικό του σύστημα. Η επιλογή του είναι οριστική και αμετάκλητη. Στην επαναστατική νικηφόρα πορεία του με πίστη και αυταπάρνηση υπερασπίζεται αυτό το σύστημα επιλογής του, καθώς και τα επιτεύγματά του που κάτω από αντίξοες συνθήκες και οικονομικού αποκλεισμού έχει πραγματοποιηθεί και συνεχώς πραγματοποιεί. Ολοι εμείς επιβεβαιώνουμε την αλληλεγγύη μας και δηλώνουμε ότι η σοσιαλιστική Κούβα δεν είναι μόνη».

Από την εφ. "Ριζοσπάστης"

05.01.2010


Δεν υπάρχουν σχόλια: