2 Αυγ 2009

Βρετανός στρατιώτης καταγγέλλει την κατοχή σε ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ

«Οργανο της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής», χαρακτήρισε τη βρετανική κατοχική αποστολή στο Αφγανιστάν, ο Βρετανός στρατιώτης Λανς Γκλέντον. Ο εν λόγω στρατιώτης παραπέμπεται στο στρατοδικείο, με την κατηγορία της λιποταξίας, γιατί αρνήθηκε να υπηρετήσει στον κατοχικό στρατό στο Αφγανιστάν, με ενδεχόμενη ποινή φυλάκισης τα δύο χρόνια. Με επιστολή του ζητούσε από τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν, την επιστροφή όλων των Βρετανών στρατιωτών, υπογραμμίζοντας ότι η ΝΑΤΟική αποστολή στο Αφγανιστάν το μόνο που έφερε στο λαό της χώρας ήταν «θάνατο και αφανισμό».

Ο Βρετανός στρατιώτης, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, σημείωσε ότι θεωρεί την κατοχή άδικη και «αρνητική τόσο για τον αφγανικό λαό, όσο και για τους στρατιώτες και τις οικογένειές τους», ενώ σε δημοσκοπήσεις το 58% των Βρετανών κρίνει ότι ο πόλεμος στο Αφγανιστάν δεν είναι δυνατόν να κερδηθεί και ζητά την απόσυρση των στρατευμάτων, ιδιαίτερα μετά τις πρόσφατες απώλειες...

Ωστόσο, Βρετανία και ΗΠΑ εξακολουθούν να υπεραμύνονται της κατοχής και του πολέμου με τον υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας, Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, ο οποίος από την Ουάσιγκτον, όπου βρίσκεται για συνομιλίες σχετικά με το Αφγανιστάν, δήλωσε ότι «απλά είναι μία δύσκολη φάση του πολέμου» ισχυριζόμενος ότι ο βρετανικός λαός υποστηρίζει την κατοχική αποστολή και χαρακτήρισε το Αφγανιστάν «εκκολαπτήριο τρομοκρατικών επιθέσεων». Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και η ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, επαναβεβαιώνοντας τη δέσμευση των δύο χωρών στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Την ίδια στιγμή, οι Ταλιμπάν καλούν τους Αφγανούς να μην προσέλθουν στις προεδρικές εκλογές της 20ής Αυγούστου, απειλώντας να αποκλείσουν δρόμους και μέσα μεταφοράς, χαρακτηρίζοντας τη διαδικασία ως «μέρος του αμερικανικού σχεδίου».

Τέλος στο Πακιστάν, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε την αναστολή των δραστηριοτήτων του στο Μπαλουχιστάν, μετά από απειλές που δέχτηκε από ομάδες αυτονομιστών.

Εφ. "Ριζοσπάστις", 31.07.2009


Δεν υπάρχουν σχόλια: