26 Σεπ 2009

Άμεσο αίτημα η αποφυλάκιση των «5»

Επιδόθηκε χτες υπόμνημα στην πρεσβεία των ΗΠΑ από εκπροσώπους του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης και της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης

Την άμεση αποφυλάκιση των πέντε Κουβανών αγωνιστών, που βρίσκονται άδικα εδώ και 11 χρόνια φυλακισμένοι στις ΗΠΑ επειδή ξεσκέπασαν πράξεις δολιοφθοράς τις οποίες προετοίμαζαν αντικουβανικές ομάδες στο Μαϊάμι απαίτησαν, χτες, εκπρόσωποι του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης και της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) κατά τη διάρκεια παράστασης διαμαρτυρίας στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα. Η παράσταση διαμαρτυρίας έρχεται λίγες μέρες πριν τις 13 του Οκτώβρη, όταν Ομοσπονδιακό Δικαστήριο των ΗΠΑ θα επανακαθορίσει τις ποινές των τριών εκ των πέντε Κουβανών πατριωτών.

Ο πρόεδρος του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης, Νίκος Καρανδρέας, ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου, Κώστας Τουμασάτος, και η πρόεδρος της ΕΕΔΔΑ, Μάρη Λαυρεντιάδου, εκπροσωπώντας τους φίλους της Κούβας αλλά και Ελληνες φιλειρηνιστές, ζήτησαν ακρόαση από το αρμόδιο τμήμα της πρεσβείας των ΗΠΑ, κάτι που τους αρνήθηκαν και παραπέμφθηκαν τελικά στο πρωτόκολλο όπου επέδωσαν και το υπόμνημα.

Ο Ν. Καρανδρέας μεταξύ άλλων δήλωσε πως οι «5» δεν είχαν στόχο να συγκεντρώσουν πληροφορίες για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, πως καταδικάστηκαν σε εξοντωτικές ποινές φυλάκισης, ενώ έχουν κρατηθεί σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες (άρνηση χορήγησης βίζας για επισκέψεις συζύγων, κ.ά.). Σημείωσε επίσης πως επικρατεί ένα «πέπλο σιγής», το οποίο προωθεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ γιατί δε θέλει να γίνει γνωστή η υπόθεση για να μη φανεί η πραγματική αδικία. Η Μάρη Λαυρεντιάδου κατήγγειλε από τη μεριά της τις συνθήκες κράτησης των «5» και υπογράμμισε πως όποιο κι αν είναι τελικά το αποτέλεσμα του επανακαθορισμού των ποινών, το κίνημα αλληλεγγύης θα συνεχίσει τον αγώνα για την απελευθέρωσή τους και την επιστροφή τους στην πατρίδα και τις οικογένειές τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: