26 Σεπ 2009

ΕΕΔΥΕ Όχι στη στρατιωτικοποίηση της πανεπιστημιακής έρευνας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Δεν πρόλαβε καλά - καλά να ανοίξει η πόρτα για την καινούρια ακαδημαϊκή χρονιά, άνοιξε, όμως, και μάλιστα επίσημα, η πόρτα για τη διεξαγωγή πανεπιστημιακής έρευνας για στρατιωτικούς και πολεμικούς σκοπούς. Συγκεκριμένα, η Σύγκλητος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών προωθεί στα Τμήματα του Πανεπιστημίου συζήτηση για τη διεξαγωγή έρευνας που θα "εξυπηρετεί" την "άμυνα" της χώρας.
Το εν λόγω εκπαιδευτικό ίδρυμα αποφασίζει να διαθέσει προσωπικό και υποδομή του πανεπιστημίου στην υπηρεσία πολεμικών και άλλων σχεδιασμών που τους βαφτίζουν "αμυντικούς", παραδίδοντας με τον τρόπο αυτό την έρευνα ακόμα περισσότερο στο κεφάλαιο προκειμένου να συνδράμει στην υλοποίηση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.
Γι' αυτή την κατάσταση, έχουν τεράστιες ευθύνες οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που επιχείρησαν και στο παρελθόν τη ΝΑΤΟποίηση της πανεπιστημιακής έρευνας και επιτρέπουν στο κεφάλαιο να αλωνίζει το δημόσιο πανεπιστήμιο. Η ΕΕΔΥΕ εκφράζει την αντίθεσή της στη δρομολόγηση τέτοιων ερευνητικών προγραμμάτων. Καταδικάζει ρητά και κατηγορηματικά τη στρατιωτική έρευνα που έχει ήδη καταδικαστεί στη συνείδηση των ακαδημαϊκών δασκάλων, των φοιτητών και των εργαζομένων. Ζητά την ανάκληση της προσπάθειας και καλεί όλους τους αγωνιστές και φίλους της ειρήνης, κάθε καλοπροαίρετο άνθρωπο να επαγρυπνεί και να αντιστέκεται σε τέτοιου είδους αποφάσεις που ανοίγουν το δρόμο στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα και τον πόλεμο

Δεν υπάρχουν σχόλια: