23 Σεπ 2009

Διεθνή Μέρα Ειρήνης

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Με τους λαούς ενάντια στον ιμπεριαλισμό

Με αφορμή τη Διεθνή Μέρα Ειρήνης, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης χαιρετίζει τους εκατομμύρια φιλειρηνιστές αγωνιστές σε δεκάδες χώρες που παλεύουν καθημερινά για την ειρήνη και τη δικαιοσύνη, ενάντια στην ιμπεριαλιστική κυριαρχία, για τα κυρίαρχα δικαιώματα των λαών. Το ΠΣΕ υπογραμμίζει την ανάγκη να τερματιστούν όλες οι ιμπεριαλιστικές επιθέσεις, η ξένη κατοχή και οι πόλεμοι σε όλον τον κόσμο. Οι φιλειρηνικοί λαοί του κόσμου, που αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία της ανθρωπότητας, αντιτίθενται στις φιλοπόλεμες πολιτικές που στόχο έχουν τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών, τις αγορές και τις σφαίρες επιρροής. Η ειρήνη και η ασφάλεια βρίσκονται κάτω από την άμεση ή έμμεση απειλή των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, που ηγούνται οι ΗΠΑ.

Πέρσι (2008) οι στρατιωτικές δαπάνες έφθασαν στο νέο ρεκόρ των 1,46 τρισ. δολαρίων, με το μισό ποσό να έχει ξοδευτεί από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Την ίδια στιγμή πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι του πλανήτη μας ζουν στην απόλυτη φτώχεια.

Η Διεθνής Μέρα Ειρήνης που ανακηρύχθηκε από τον ΟΗΕ το 1981 θα ήταν μια ακόμα Διεθνής Μέρα αν κλείναμε τα μάτια μας στην καθημερινότητα, η οποία γίνεται ολοένα και πιο βάναυση και αιματηρή.

Τιμώντας τη Διεθνή Μέρα Ειρήνης, το ΠΣΕ αισθάνεται την ανάγκη να θυμίσει και να απαιτήσει την άνευ όρων απόσυρση όλων των ξένων κατοχικών δυνάμεων από το Ιράκ και το Αφγανιστάν, την απόσυρση των κατοχικών δυνάμεων και τον τερματισμό των εποικισμών από το Ισραήλ στην Παλαιστίνη ως προϋπόθεση για την εγκαθίδρυση ενός ανεξάρτητου κράτους με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα της Παλαιστίνης. Επιπλέον, απαιτούμε να τερματιστεί η κατοχή μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Δυτικής Σαχάρας και εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους λαούς που παλεύουν για τα δίκαια αιτήματά τους σε όλα τα σημεία του πλανήτη.

Το ΠΣΕ υπογραμμίζει πως η ειρήνη βρίσκεται υπό συνεχή απειλή από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και άλλες ξένες στρατιωτικές βάσεις και καταδικάζει τη στρατιωτικοποίηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τη στρατιωτική της παρουσία έξω από τα σύνορά της.

Φέτος, 61η επέτειο της Παγκόσμιας Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, αισθανόμαστε την ανάγκη να εκφράσουμε την έντονη διαφωνία και το θυμό μας για την παραβίαση του Χάρτη του ΟΗΕ και του Διεθνούς Δικαίου καθώς και την κακομεταχείριση του ΟΗΕ από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις με βάση τη "νέα παγκόσμια τάξη".

Το ΠΣΕ στηρίζει την εγκαθίδρυση μιας διεθνούς τάξης της ειρήνης και της δικαιοσύνης που θα σέβεται την ιδρυτική Χάρτα του ΟΗΕ, το δικαίωμα του κάθε λαού να καθορίζει το μέλλον του, χωρίς ξένες παρεμβάσεις, ελεύθερα και με πλήρη κυριαρχία.

Ας μην αφήσουμε τη Διεθνή Μέρα Ειρήνης να μετατραπεί σε ένα ακόμα "άλλοθι" ώστε να συνεχίσουν να υποφέρουν εκατομμύρια άνθρωποι, τη στιγμή που εκφράζονται απλά ευχές και λέγονται ωραίες λέξεις.

Το ΠΣΕ καλεί όλους τους λαούς του κόσμου: Ας παλέψουμε μαζί ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την κατοχή, για την ειρήνη και τη φιλία των λαών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: