13 Οκτ 2009

ΜΑΖΙΚΗ ΑΠΑΙΤΗΣΗ Η ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ ΤΩΝ ΠΕΝΤΕ ΚΟΥΒΑΝΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Σήμερα συνεδρίασε το ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μαϊάμι των ΗΠΑ προκειμένου να αποφασίσει για τη νέα επιμέτρηση της ποινής του Αντόνιο Γκερέρο, ενός από τους πέντε Κουβανούς αγωνιστές που βρίσκονται εδώ και 11 χρόνια άδικα φυλακισμένοι στις ΗΠΑ. Για τους άλλους δύο - τον Φερνάντο Γκονζάλες και τον Ραμόν Λαμπανίνο (με ποινές 19 χρόνια για τον πρώτο και ισόβια συν 18 χρόνια για τον δεύτερο) ανακοινώθηκε πως η δικαστική διαδικασία αναβάλλεται και δεν είχε δοθεί νέα ημερομηνία.

Πάντως, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή των ΗΠΑ για την Απελευθέρωση των Πέντε, την Παρασκευή επιτεύχθηκε συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές για την ποινή του Αντόνιο Γκερέρο και έτσι σήμερα αναμένεται να προταθεί η μείωση της ποινής του, δηλαδή από ισόβια και 10 χρόνια κάθειρξης σε 20 χρόνια φυλάκισης. Και αυτό επειδή κρίθηκε πως δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για ισόβια κάθειρξη - ύστερα από 11 χρόνια φυλάκισης! - επειδή ο Γκερέρο δεν απέκτησε ούτε μετέδωσε ποτέ άκρως απόρρητες στρατιωτικές πληροφορίες.

Παρ' όλη αυτήν την εξέλιξη, το διεθνές κίνημα για την απελευθέρωση των πέντε Κουβανών, σε μια σειρά χώρες συνεχίζει να αγωνίζεται ώστε να γίνει γνωστή η υπόθεσή τους, να απελευθερωθούν και να επιστρέψουν γρήγορα στις οικογένειες και την πατρίδα τους. Πρόσφατα πραγματοποιήθηκαν διαμαρτυρίες στη Βρετανία, έξω από την αμερικανική πρεσβεία, στη Σουηδία, στη Γερμανία. Στον Παναμά και στην Κολομβία κοινωνικές και μαζικές οργανώσεις, με ανακοινώσεις τους, απαιτούν την άμεση αποφυλάκισή τους, ενώ στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης Σαν Πάμπλο εξέδωσε ψήφισμα στήριξης στους «5».


Κοινή ανακοίνωση φορέων αλληλεγγύης στη χώρα μας

Χτες ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Σερρών, Λάρισας, Βόλου, Λιβαδειάς, Αργοστολίου, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), με ανακοίνωσή τους, σημειώνουν:

«Υστερα από έκτιση ποινής κάθειρξης έντεκα χρόνων από τις ποινές της ισόβιας κάθειρξης που επέβαλε στους δύο πρώτους από τους πέντε Κουβανούς πατριώτες και 20 χρόνων στο τρίτο, σήμερα 13 Οκτώβρη, το ίδιο ομοσπονδιακό μεροληπτικό δικαστήριο του Μαϊάμι των ΗΠΑ και με την ίδια σύνθεση συνεδριάζει προκειμένου να αποφασίσει για τη νέα επιμέτρηση της ποινής μόνο για τον Αντόνιο Γκερέρο καθόσο για τους άλλους δύο θα ορισθεί νέα ημερομηνία.

Η Ολομέλεια του Εφετείου της Ατλάντα ομόφωνα αποφάσισε το Σεπτέμβριο του 2008 ότι δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία ότι οι κατηγορούμενοι είχαν "συγκεντρώσει ή μεταβιβάσει άκρως απόρρητες πληροφορίες" ή ότι "είχαν βλάψει την Εθνική Ασφάλεια των ΗΠΑ".

Με αυτή τη σκέψη έκρινε ότι οι ποινές που επιβλήθηκαν για την αξιόποινη πράξη της συνωμοσίας για τη διάπραξη κατασκοπείας, είναι εσφαλμένες και τις ακύρωσε. Ομως διέταξε τη συνέχιση της παράνομης και αυθαίρετης κράτησής τους και δεν προέβη στην ακύρωση του κατηγορητηρίου για την αξιόποινη αυτή πράξη. Οι πληροφορίες έναν και μόνο σκοπό είχαν, τη ματαίωση των σχεδιαζόμενων πράξεων δολιοφθοράς και εγκλημάτων που προετοίμαζε η τρομοκρατική αντικουβανική μαφία που υπάρχει και δρα στην εχθρική προς την Κουβανική Επανάσταση πόλη του Μαϊάμι.

Καταγγέλλουμε και θα εξακολουθήσουμε να καταγγέλλουμε τις καταφανώς αυθαίρετες, παράνομες και αντίθετες με τους Διεθνείς Κανόνες Δικαιωμάτων του Ανθρώπου συνθήκες σύλληψης, κράτησης, διεξαγωγής της δίκης, φυλάκισης και των ποινών που τους επιβλήθηκαν, οι οποίες δεν έχουν προηγούμενο στα παγκόσμια δικαστικά ποινικά χρόνια.

Απαιτούμε την άμεση αποφυλάκιση των πέντε αθώων Κουβανών πατριωτών.

Οι πέντε Κουβανοί Αγωνιστές είναι Ηρωες».


Το ΠΑΜΕ

Η Εκτελεστική Γραμματεία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, με ανακοίνωσή της, επίσης, καταγγέλλει «τη στάση των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ απέναντι σ' αυτούς τους Κουβανούς πατριώτες και απαιτεί την άμεση απελευθέρωσή τους. Παράλληλα, καλεί τους εργαζόμενους της χώρας μας να εκφράσουν με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη τους σ' αυτούς τους πατριώτες και να απαιτήσουν την άμεση απελευθέρωσή τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια: