6 Αυγ 2010

ΤΗ ΧΙΡΟΣΙΜΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ - ΣΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΑΠΑΝΤΑΜΕ!

Η Επιτροπή Ειρήνης Νέας Σμύρνης, με εξορμήσεις, αφίσες και μεσω των φωτεινών πινάκων του δήμου ενημέρωσε το λαό της Νέας Σμύρνης
Χιλιάδες λαού τίμησαν τα θύματα του πρώτου ιμπεριαλιστικού εγκλήματος με πυρηνικά όπλα

Η ηθοποιός Κατερίνα Ψωμά κατά την απαγγελία του ποιήματος του Δημοσθένη Ζαδέ «Βόμβα νετρονίου»
Ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, Ευάγγελος Μαχαίρας

Η Ελένη Παπαδοπούλου, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ

Η πορεία κατευθύνθηκε προς το Σύνταγμα

Με την πεποίθηση και την υπόσχεση ότι ο αντιιμπεριαλιστικός αγώνας μπορεί να δυναμώσει, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010 στην Αθήνα η εκδήλωση καταδίκης του ιμπεριαλισμού για τη μαύρη επέτειο του πυρηνικού ολοκαυτώματος της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι από τους Αμερικανούς και μνήμης για τα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα.

Αγωνιστές όλων των ηλικιών ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Υφεσης και Ειρήνης (ΕΕΔΥΕ) και συμμετείχαν στην κινητοποίηση στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Κεντρικό σύνθημα της κινητοποίησης ήταν «65 χρόνια μετά. Ποτέ πια Χιροσίμα. "Οχι" στα πυρηνικά και τους εξοπλισμούς. Εξω η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ. Εξω οι βάσεις και τα πυρηνικά από την Ελλάδα. Επιστροφή όλων των στρατευμάτων από τις ιμπεριαλιστικές αποστολές».

Την εκδήλωση άνοιξε με την απαγγελία του ποιήματος του Δημοσθένη Ζαδέ «Βόμβα νετρονίου», η ηθοποιός Κατερίνα Ψωμά. Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, Ευάγγελος Μαχαίρας, ο οποίος απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό. Οπως είπε, θα είμαστε κάθε χρόνο εδώ, μέχρι να διαλυθεί το ΝΑΤΟ, μέχρι τον πρώτο λόγο να τον έχει ο λαός, ώστε από καλύτερες θέσεις και με περισσότερες δυνάμεις να αντιστέκεται στους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς.

Στην έναρξη της κεντρικής ομιλίας, η Ελένη Παπαδοπούλου, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ, επισήμανε ότι, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η ΕΕΔΥΕ βρίσκεται στον ιερό χώρο της Ακρόπολης για να αποδώσει φόρο τιμής στα εκατομμύρια των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας και του διεθνούς ιμπεριαλισμού. «Για ν' απαιτήσει τη δικαίωση των αγώνων και θυσιών, για να βροντοφωνάξει "ποτέ πια πόλεμος, ποτέ πια φασισμός", για την ενίσχυση και ένταση του αγώνα ενάντια στα νέα τρομοκρατικά, επιθετικά και οικονομικά σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ κατά των λαών και των εργαζομένων».

Οπως υπογράμμισε, στη συνέχεια, σήμερα περισσότερες από 30.000 πυρηνικές κεφαλές εξακολουθούν να υπάρχουν σε ολόκληρο τον κόσμο, παρά τις συμφωνίες ΗΠΑ - Ρωσίας για μείωσή τους, που δεν οδηγούν στην κατάργηση των πυρηνικών όπλων. Η απειλή, όπως είπε, συνεχίζει να υπάρχει, οι Αμερικανοί υλοποιούν τα σχέδιά τους, ενώ οι ανταγωνισμοί των εξοπλισμών οξύνουν ολοένα και περισσότερο τη φτώχεια των λαών.

Η Ελένη Παπαδοπούλου αναφέρθηκε και στη χώρα μας, με τα κόμματα της πλουτοκρατίας, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ., διαχρονικά να τηρούν έμπρακτη στάση συμμετοχής στηρίζοντας το διεθνή ιμπεριαλισμό. Οπως είπε χαρακτηριστικά, σήμερα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ακολουθεί κατά γράμμα την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ, οδηγώντας τη χώρα σε επικίνδυνους δρόμους. Με την αποδοχή συνδιαχείρισης του Αιγαίου με την Τουρκία κάτω από την ομπρέλα του ΝΑΤΟ, με την ενίσχυση των εκστρατευτικών δυνάμεων που συμμετέχουν στις ΝΑΤΟικές δυνάμεις κατοχής στο Αφγανιστάν, με την υπογραφή του μνημονίου της ντροπής με το ΔΝΤ και την ΕΕ, που με πρόσχημα την κρίση επιτίθεται στο σύνολο των κοινωνικών, εργασιακών και δημοκρατικών δικαιωμάτων του ελληνικού λαού στοχεύοντας στην ενίσχυση των κερδών και της εξουσίας των μονοπωλίων.

Η ομιλήτρια κλείνοντας τόνισε ότι το ΝΑΤΟ με την ολοκλήρωση του νέου δόγματος - το επιθετικότερο από όλα μέχρι σήμερα - στη Σύνοδο της Λισαβόνας, τον ερχόμενο Νοέμβρη, θα επεμβαίνει επιχειρησιακά σε όλο τον πλανήτη στρέφοντας τα βέλη του ενάντια στους λαούς και τα λαϊκά κινήματα, σε όσους τολμήσουν να αμφισβητήσουν τα συμφέροντα των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού. Γι' αυτό το λόγο κάλεσε τους παραβρισκόμενους να εντείνουν τους αγώνες τους καταδικάζοντας τα εγκλήματα και τις απειλές των ιμπεριαλιστών κατά της ανθρωπότητας, απαιτώντας την απαγόρευση των πυρηνικών, χημικών και βιολογικών όπλων και όλων των μέσων μαζικής καταστροφής των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Μετά το τέλος των ομιλιών οι παραβρισκόμενοι κράτησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων των ιμπεριαλιστικών πολέμων. Ανάμεσά τους ήταν αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Νίκο Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιο δήμαρχο Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, της ΟΓΕ, της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, καθώς και ο δήμαρχος Νίκαιας, Στέλιος Μπενετάτος.

Οι συγκεντρωμένοι στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία διά μέσου της Αρεοπαγίτου, πέρασαν μπροστά από το σταθμό του Θησείου και διέσχισαν την Ερμού για να καταλήξουν στην πλατεία Συντάγματος, όπου και ήταν ο τελικός προορισμός τους. Καθ' όλη τη διάρκεια της διαδρομής δεν έπαψαν να φωνάζουν συνθήματα ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, στέλνοντας το μήνυμα σε όλους τους περαστικούς που παρακολουθούσαν την πορεία: «Τη Χιροσίμα δεν ξεχνάμε, στον ιμπεριαλισμό με αγώνες απαντάμε».


Δεν υπάρχουν σχόλια: