24 Αυγ 2010

ΜΠΛΟΚΟ ΤΗΣ ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ: «Τα οράματα των αγωνιστών θα γίνουν πραγματικότητα»

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης αλλά και αγωνιστικής ετοιμότητας ώστε σύντομα να υλοποιηθούν τα οράματα για τα οποία έδωσαν τη ζωή τους οι αγωνιστές και με βροντερή την παρουσία των μελών της ΚΝΕ πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή το πρωί, η κεντρική εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους εκτελεσμένους πατριώτες από τους Γερμανούς και τους ντόπιους συνεργούς τους τον Αύγουστο του 1944 στο Μπλόκο της Κοκκινιάς. Τις εκδηλώσεις διοργανώνουν το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ Κοκκινιάς - ΔΣΕ και ο Δήμος Νίκαιας.

Στις 10 το πρωί πλήθος κόσμου, συγγενείς των νεκρών, εκπρόσωποι κομμάτων και μαζικών φορέων συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της Οσίας Ξένης.

Εκ μέρους του ΚΚΕ παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία με επικεφαλής το Νίκο Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και υποψήφιο δήμαρχο Αθηναίων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Παραβρέθηκαν επίσης ο πρέσβης της Κούβας Ερμές Ερέρα Ερνάντεζ, ο πρώτος και δεύτερος γραμματέας της πρεσβείας της Βενεζουέλας, ο δήμαρχος του αδελφοποιημένου με τη Νίκαια Κάτω Πολυμυδήων Κύπρου, αντιπροσωπεία από το ΑΚΕΛ και το Δημοκρατικό Συναγερμό Κύπρου, από τη Γραμματεία του ΠΑΜΕ Πειραιά, ο επίτιμος δήμαρχος Καισαριανής Παναγιώτης Μακρής, από Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ Αττικής, προσφυγικά σωματεία, και αντιπροσωπείες από κόμματα, δεκάδες σωματεία και μαζικούς φορείς.

«Λέμε από 'δω, το χώρο του Μπλόκου της Κοκκινιάς που τα σημάδια του αίματος είναι ακόμα ζωντανά, τόνισε στην ομιλία του ο δήμαρχος της Νίκαιας Στέλιος Μπενετάτος, την ιστορία τη γράφουν οι πρωταγωνιστές των εξελίξεων κι όχι οι πληρωμένοι κονδυλοφόροι. Λέμε από δω, από την Κοκκινιά της προσφυγιάς και της αντίστασης, πως ματαιοπονούν. Οι λαοί θα νικήσουν. Δεν έχουν άλλο δρόμο».

Να γυρίσουν πίσω, πρόσθεσε, οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας μας απ' όπου και να βρίσκονται έξω από τα σύνορά μας. Είμαστε αλληλέγγυοι στον κυπριακό λαό, στον αγώνα για μια Κύπρο ενιαία χωρίς κατοχικά στρατεύματα. Αλληλέγγυοι στο λαό της Παλαιστίνης για τη δική του πατρίδα, το δικό του κράτος. Αλληλέγγυοι στους λαούς της Κούβας και της Βενεζουέλας, της Λατινικής Αμερικής που είναι στο στόχαστρο των ΗΠΑ.

«Αγωνιζόμαστε», πρόσθεσε, «για να γίνεται η ζωή καλύτερη, οι κατακτήσεις από τους αγώνες δεκαετιών των εργαζομένων να διευρύνονται, να αγκαλιάζουν όλους. Δυναμώνουμε την πάλη μας, δυναμώνουμε το μέτωπο όλων των εργαζομένων, να μην περάσουν τα βάρβαρα κυβερνητικά μέτρα που βάζουν χέρι στους μισθούς, στην ασφάλιση, τελικά τη ζωή όλων μας. Μέρος αυτού του σχεδιασμού είναι ο νόμος πλέον για την τοπική διοίκηση "Καλλικράτης". Θα σημάνει περικοπές, απολύσεις, εμπορευματοποίηση των όποιων αρμοδιοτήτων δοθούν στους νέους δήμους. Γι' αυτό και δεν αντιμετωπίζεται τοπικά όπως άλλωστε τίποτε δεν είναι στενά τοπικό, είναι όλα αλληλένδετα με τις κεντρικές πολιτικές επιλογές και τις κυβερνητικές και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας και του ΔΝΤ. Αισθανόμαστε, κατέληξε, κληρονόμοι αυτών των αγώνων και των θυσιών. Είναι εδώ παρόντες και οι νεολαίοι που τιμούν την εκδήλωση μνήμης και χρέους και που δίνουν το ιδιαίτερο στίγμα τους, ότι υπάρχει συνέχεια στην πάλη του λαού, για να επαληθεύσουν πως τίποτα δεν πάει χαμένο. Μόνο οι αγώνες που δε γίνονται πάνε χαμένοι».

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και ο Λάζαρος Κωνσταντινίδης, αντιπρόεδρος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Κοκκινιάς. Αφού αναφέρθηκε στο ιστορικό της 17ης Αυγούστου, στον ηρωισμό που επέδειξαν οι πατριώτες, αλλά και στην καθοριστική συμβολή που είχε το ΚΚΕ στον αγώνα κατά των κατακτητών, επισήμανε πως σήμερα ο αγώνας των λαών είναι πιο αναγκαίος. Αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλισμό, ενάντια στα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης, ασταμάτητος αγώνας για την ειρήνη. Στεφάνι εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ κατέθεσε ο Νίκος Σοφιανός, εκ μέρους της Βουλής η Βέρα Νικολαΐδου, αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Πειραιά του ΚΚΕ, η ΚΝΕ, τα πολιτικά κόμματα, η Γραμματεία ΠΑΜΕ Πειραιά και άλλοι.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μαζική πορεία στο Γ' Νεκροταφείο, όπου στο κοινοτάφειο έγινε κατάθεση στεφάνου και προσκλητήριο νεκρών.

Το κείμενο είναι αναδημοσίευση από την εφ. "Ριζοσπάστης", φ.10751, σελ. 21

Δεν υπάρχουν σχόλια: