25 Ιαν 2011

Κερδοφόρες μπίζνες «χαμηλής πολιτικής»

Η διαμόρφωση του κλίματος για την ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, σαν αναγκαία προϋπόθεση για να ζυμωθεί η ιδέα μελλοντικών επιχειρηματικών συμπράξεων, που θα φτάνουν μέχρι και στη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, ξεκινάει εντατικά μετά την κρίση των Ιμίων.

Η τότε κυβέρνηση Σημίτη, με υπουργό Εξωτερικών τον Γ. Παπανδρέου, συμφώνησε σε ένα σχέδιο για προώθηση συμφωνιών σε τομείς «χαμηλής πολιτικής» όπως ονομάστηκαν. Ειδικά από το 1999, ξεκίνησε να συζητά με την Τουρκία για τον τουρισμό και την οικολογία και γενικότερα την οικονομική συνεργασία. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, το 1999 Αθήνα και Αγκυρα προχώρησαν ταχύτατα σε υπογραφή συμφωνιών για την οικονομική συνεργασία, την «προστασία του περιβάλλοντος» και την «αντιμετώπιση του εγκλήματος και της τρομοκρατίας».

Οι ελληνοτουρκικές συμφωνίες οικονομικού περιεχομένου πρόσφεραν πεδίο δράσης λαμπρό για την αστική τάξη στις δύο χώρες. Κορυφαία στιγμή της διείσδυσης του ελληνικού κεφαλαίου στην Τουρκία, θεωρείται η εξαγορά της τουρκικής «Finance Bank» από την Εθνική Τράπεζα.

Η απόφαση του Γ. Παπανδρέου, ως πρωθυπουργού, να «λύσει» τα ελληνοτουρκικά ζητήματα, συνοδεύτηκε από την αναζωπύρωση των διεργασιών για την οικονομική συνεργασία. Τον περασμένο Μάη, κατά την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα και με την κρίση να χτυπά την ελληνική οικονομία, οι περίπου 290 Ελληνες επιχειρηματίες από 250 ομίλους (από τους οποίους οι 75 δραστηριοποιούνται ήδη στην Τουρκία) ήταν διαπρύσιοι κήρυκες της οικονομικής προσέγγισης, χωρίς φυσικά να δίνουν δεκάρα για τις αμφισβητήσεις σε βάρος ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Αντίστοιχα, κατά την ίδια επίσκεψη του Ερντογάν στην Αθήνα, με τη συνοδεία εκατοντάδων Τούρκων επιχειρηματιών τον περασμένο Μάη, οι Ελληνες βιομήχανοι αναζήτησαν κάθε ευκαιρία σε επιχειρηματικό φόρουμ που οργάνωσε ο ΣΕΒ με την οικονομική χορηγία των «Βιοχάλκο», «S&Β Βιομηχανικά Ορυκτά», «ΜΕΤΚΑ Τιτάν», «Intralot», «Eurobank» και Εθνικής. Οι παραπάνω επιχειρηματικοί όμιλοι διατηρούν τα ισχυρότερα οικονομικά συμφέροντα στην Τουρκία.

Τον περασμένο Μάη, κατά τις ελληνοτουρκικές συζητήσεις, πραγματοποιήθηκε και μια ιδιαίτερης σημασίας συμβολική κίνηση: Η πρώτη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας, το οποίο ουσιαστικά αποτελεί μια πανηγυρική κοινή συνεδρίαση των υπουργικών συμβουλίων των δυο χωρών. Κατά τη διάρκεια αυτής της πρώτης συνεδρίασης υπογράφηκαν συνολικά 21 συμφωνίες, μνημόνια, πρωτόκολλα, κοινές δηλώσεις και διακηρύξεις, οικονομικού και άλλου ενδιαφέροντος.

Εφ. "Κυριακάτικος Ριζοασπάστης", 23.01.2011, σ. 12

Δεν υπάρχουν σχόλια: