4 Δεκ 2009

ΜΠΟΠΑΛ - 25 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ: ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ!

Ο ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑ Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΕΧΘΡΟΣ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ!

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χτες στην Ινδία, καταδικάζοντας το έγκλημα του Μποπάλ, που έκλεισε χτες 25 χρόνια και εξακολουθεί να σκοτώνει και να μολύνει ανθρώπους, ζητώντας ιατρική παρακολούθηση των θυμάτων της καταστροφής και ικανοποιητική αποζημίωση. Το έγκλημα του Μποπάλ σημειώθηκε στην ομώνυμη ινδική πόλη στις 3 του Δεκέμβρη 1984, όταν στο εργοστάσιο αμερικανικών συμφερόντων της «Union Carbide», που παρήγε εντομοκτόνα, εμφανίστηκε διαρροή ενός ιδιαίτερα τοξικού υλικού, μεθυλικού ισοκυανίου (MIC), ανάγοντάς το σε ένα από τα χειρότερα βιομηχανικά εγκλήματα στην παγκόσμια ιστορία.

Τουλάχιστον 3.500, επίσημα, - 8.000 ανεπίσημα - άνθρωποι πέθαναν αμέσως, ενώ ακόμα 15.250, επίσημα, - περισσότεροι από 25.000, ανεπίσημα - εξέπνευσαν κάποιες βδομάδες αργότερα, είτε γιατί εισέπνευσαν το δηλητηριώδες αέριο, που είχε περάσει στην ατμόσφαιρα είτε γιατί ήπιαν επιμολυσμένο νερό και ακόμα 600.000 μολύνθηκαν. Ακόμα και σήμερα εξακολουθούν να γεννιούνται παιδιά με γενετικές ανωμαλίες, χρόνιες νόσους, καρκίνους, ενώ οι κάτοικοι της περιοχής πάσχουν από ασθένειες του αναπνευστικού, φυματίωση και σε πολλές περιπτώσεις εμφανίζουν σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα.

Οι οργανώσεις των εργαζομένων και κατοίκων που δημιουργήθηκαν μετά το έγκλημα απαιτούν να καταδικαστούν οι κατηγορούμενοι αξιωματούχοι, οι οποίοι εξακολουθούν να παραμένουν ατιμώρητοι, και να υπάρξει πλήρης καθαρισμός των τοξικών αποβλήτων του εργοστασίου, που συνεχίζει να μολύνει το νερό και το έδαφος.

Ο Ινδός πρωθυπουργός, Μαχνμόχαν Σινγκχ, περιορίστηκε για ακόμα μία φορά στην έκδοση ανακοίνωσης φόρου τιμής στα θύματα του εργοστασίου και επανάληψη των κάλπικων υποσχέσεων της κυβέρνησης για επίλυση των προβλημάτων. Η εταιρεία απλά εξαγόρασε τις ζωές που χάθηκαν και την υγεία των επόμενων γενεών με το ποσό των 470 εκατομμυρίων δολαρίων το 1989...



Το κείμενο αναδημοσιεύεται από την εφ. "Ριζοσπάστης", φ. 10544, 04.12.2009, σ.20

Αξίζει να διαβάσετε: http://www.bhopal.net/


Δεν υπάρχουν σχόλια: