13 Ιουν 2010

Η Ε.Ε.Ν.Σ. προτείνει: Θέατρο από εργάτες για εργάτες

«Ο εχθρός λαός» ανεβαίνει από τη θεατρική ομάδα του ΠΑΜΕ



Οι εργαζόμενοι, μέλη του ΠΑΜΕ, μεταξύ των άλλων αγωνιστικών προσδοκιών και δράσεών τους, υψώνουν το ανάχωμα της ποιότητας της σκέψης, της μετάδοσης της γνώσης, της διατήρησης της παράδοσης, των ηθών και των εθίμων μας, δημιουργώντας μια θεατρική ομάδα, που θα ανεβάσει, σήμερα, στις 9 το βράδυ στο Αττικό Αλσος (οδός Καρπενησιώτη, επί του περιφερειακού Γαλατσίου - Τουρκοβούνια), το έργο «Ο εχθρός λαός». Ενα έργο επίκαιρο και διαχρονικό, που θα μας ξαναθυμίσει τους στίχους από το τραγούδι, που μελοποίησε ο Μ. Θεοδωράκης για την ιστορική παράσταση του 1975 από το θίασο Καζάκου - Καρέζη, και επαληθεύονται στο σήμερα: «Ονειρα χίλια μέσα στο κεφάλι τους τ' αποθηκεύανε στο προσκεφάλι τους. Χρόνια καλύτερα ελπίζανε να 'ρθούνε το σήμερα οι ληστές δεν εχτιμούνε».

Γι' αυτούς, λοιπόν, που στηρίζουν τις διαχρονικές πολιτιστικές αξίες, ψυχαγωγία σημαίνει αυτοσυνειδησία και ο πολιτισμός μπορεί και πρέπει να είναι υπόθεση του εργαζόμενου, που θα αντιστέκεται στα υποπαράγωγα της πνευματικής πενίας. Από την άλλη, τα δημιουργήματα του ανθρώπινου πνεύματος πρέπει να αποτελούν κτήμα όλων και όχι μόνο μερικών προνομιούχων. Ο ερασιτεχνισμός είναι δυνατόν να φέρει γοητευτικά αποτελέσματα. Πολλές φορές μέσα από τον αυθορμητισμό και την άδολη αγάπη για το θέατρο, πηγάζει μια αναπάντεχη ομορφιά και αλήθεια.

Πρόκειται για θέατρο από εργάτες για εργάτες. Η παράσταση παρουσιάζεται από τη μεγάλη ομάδα των εργατών, ανέργων, συνταξιούχων, φοιτητών, μεταναστών με μεράκι και επιμονή. Παράλληλα με όλες τις υπόλοιπες χρεώσεις και υποχρεώσεις, παράλληλα με τη συμμετοχή στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα με μπροστάρηδες σε όλες τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ, περίσσεψε το πείσμα και ολοκληρώθηκε αυτή η προσπάθεια.

Το ΠΑΜΕ αγωνίζεται για να μπορέσει η εργατική τάξη να κατακτήσει αυτά που παράγει, αυτά που της ανήκουν. Γνωρίζουμε ότι η τέχνη, ο πολιτισμός είναι εφόδια, είναι τρόπος σκέψης, είναι στάση ζωής. Γνωρίζουμε ότι ο πολιτισμός και η τέχνη στα χέρια των καπιταλιστών έχουν μία και μοναδική ερμηνεία: εμπόρευμα - κέρδος. Εμείς αντιστεκόμαστε στη σαβούρα που καθημερινά μας κατακλύζει, αγωνιζόμαστε για το δικαίωμα στον πολιτισμό που προάγει τον άνθρωπο και αφυπνίζει συνειδήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η επίσημη πρεμιέρα της παράστασης θα γίνει στις 20 Ιούνη στο θέατρο Βράχων του Βύρωνα, στις 9 μ.μ. Οι προσκλήσεις θα αντιστοιχούν στην αγορά ενός λαχνού για την οικονομική εξόρμηση του ΠΑΜΕ, στην είσοδο του θεάτρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: