16 Μαΐ 2010

ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟ ΕΑΜ - Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΧΕΓΓΥΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΝΗΚΕΙ!

Το σπίτι της Σκρα 31 στην Καλλιθέα, όπου στεγαζόταν η θρυλική Victoria. Με την αυταπάρνηση των Αγωνιστών της ΕΑΜικής Αντίστασης, λειτουργούσε στην περίοδο της γερμανοφασιστικής και αγγλοαμερικάνικης κατοχής, το μοναδικό σε όλη την Ευρώπη Αντιστασιακό τυπογραφείο!

Το δωμάτιο, όπου κάτω αριστερά υπηρχε η κρύπτη μέσα στην οποία, οι αγωνιστές του ΕΑΜ είχαν συναρμολογήσει την Victoria! Ο δήμος Καλλιθέας και το ΥΠ.ΠΟ. με "σεβασμό" στην ιστορία του Ελληνικού λαού, δηλώνουν ότι δεν ξέρουν που βρίσκονται η Victoria, τα τυπογραφικά στοιχεία και τα άλλα ιστορικά υλικά!!!! Το κτήριο, ήθελαν να το γκρεμίσουν και στη θέση του να φτιάξουν Μουσείο της Αντίστασης (γενικά!!!!!) και όχι της ΕΑΜικής Αντίστασης! Δηλ. εκεί που πολεμούσαν οι Κομμουνιστές και άλλοι πατριώτες με τον ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, να αναγορεύσουμε σε αντιστασιακούς και τους προδότες που συνεργάστηκαν με τους Γερμανοφασίστες και τους Αγγλοαμερικάνους ιμπεριαλιστές!!!

Εκατοντάδες κόσμου ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΚΚΕ, της ΚΝΕ και της ΠΕΑΕΑ.

Τα ηρωικά κατορθώματα μιας ομάδας μελών του ΚΚΕ - αγωνιστών του ΕΑΜ, που ανέλαβαν το καθήκον να λειτουργήσουν το μεγαλύτερο παράνομο τυπογραφείο στην κατεχόμενη Ευρώπη (1941 - 1944), στην οδό Σκρα 31, στην Καλλιθέα, τίμησαν την Τετάρτη, σε μια ιδιαίτερη εκδήλωση μπροστά στο κτίσμα, η Αχτίδα Νοτίων Συνοικιών της ΚΟΑ, η αντίστοιχη Τομεακή Οργάνωση της ΚΝΕ και η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Με τη μαζική τους συγκέντρωση, οι κομμουνιστές απαίτησαν να γίνει Μουσείο του Τύπου της ΕΑΜικής Αντίστασης, κάτι που με διάφορα προσχήματα αρνούνται, εδώ και 26 ολόκληρα χρόνια, οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, το υπουργείο Πολιτισμού, ο Δήμος Καλλιθέας.

Την εκδήλωση «άνοιξε» ο Ερρίκος Βακαλόπουλος, πρόεδρος του Παραρτήματος ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Καλλιθέας, ο οποίος, αφού κατήγγειλε όλους τους κυβερνητικούς και δημοτικούς παράγοντες που εμπλέκονται και ουσιαστικά δε δίνουν λύση στο χρόνιο αυτό αίτημα, αναφέρθηκε στους πρωταγωνιστές αυτής της ηρωικής προσπάθειας που ποτέ δεν έγινε αντιληπτή από τον εχθρό, σημειώνοντας χαρακτηριστικά:

«Με εντολή της ΚΕ του ΚΚΕ και της ΚΕ του ΕΑΜ αποφασίστηκε για τις ανάγκες του αγώνα και την εμψύχωση του λαού απέναντι στους κατακτητές φασίστες η λειτουργία παράνομου τυπογραφείου σε αυτό εδώ το χώρο όπου τυπωνόταν η εφημερίδα "Ελεύθερη Ελλάδα", όργανο της ΚΕ του ΕΑΜ, η εφημερίδα του ΕΛΑΣ "Απελευθερωτής", καθώς και διάφορα άλλα έντυπα του ΕΑΜ, της ΕΠΟΝ, της ΚΟΑ του ΚΚΕ, και μερικά φύλλα του παράνομου "Ριζοσπάστη". Οι άνθρωποι που ανέλαβαν αυτό το δύσκολο και τολμηρό εγχείρημα ήταν οι: Ευάγγελος Μενεμενής, Γιώργος Ελληνούδης, Καλλιόπη Πάπαρη - Ελληνούδη, Δημήτρης Χατζής, Χρήστος Τζήμας, Ελένη Τζήμα, Νίκος Καρατζόπουλος».

Σύντομο χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε η Ειρήνη Χαλκιδιού, γραμματέας της Τομεακής Οργάνωσης της ΚΝΕ.

Οι λαοί γράφουν την Ιστορία

Κεντρική ομιλήτρια ήταν η Χριστίνα Τσεντούρου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, που μεταξύ άλλων τόνισε: «Η σημερινή εκδήλωση για το μοναδικό παράνομο τυπογραφείο στην κατεχόμενη Ευρώπη συμπίπτει με την 65η επέτειο της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών ενάντια στον χιτλερικό φασισμό και τους συμμάχους του. Τον χιτλερικό φασισμό που είναι η συγκεκριμένη μορφή εκείνη την περίοδο του ιμπεριαλισμού και των επιδιώξεών του.

Ο,τι βρίσκεται εδώ σε αυτό το Μνημείο είναι ιστορικό αποτύπωμα με την σφραγίδα του ΚΚΕ, του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ. Αυτά τα ιστορικά αποτυπώματα δεν αλλοιώνονται όσο και αν προσπαθούν να παραχαράξουν συνολικά την Ιστορία και μέσα σε αυτήν δε θα αφήσουν και τούτο το Μνημείο. Μνημείο που θέλουν να το αφιερώσουν γενικά στην Αντίσταση, εντάσσοντας σε αυτό τον Ζέρβα και κάθε συνεργάτη των Εγγλέζων που ματοκύλισαν το λαό της Αθήνας, κάτι που θέλει η κυβέρνηση και αναμασάει με τις κωλυσιεργίες της.

Σήμερα είναι η ώρα η πρόταση του ΚΚΕ να γίνει υπόθεση του λαού. Να κάνουν το βήμα οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και να συμπαραταχθούν με το ΚΚΕ. Η ιστορική πείρα του εργατικού επαναστατικού κινήματος, αλλά και η πείρα αυτής της περιόδου αυτό φωτίζουν. Ο κάθε αγώνας ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης πρέπει να έχει στόχο το μπλοκάρισμά τους, αλλά τα αποτελέσματά του να τα καταθέτει στην υπόθεση της συγκέντρωσης δυνάμεων για το κοινωνικό - πολιτικό μέτωπο με στόχο τη λαϊκή εξουσία και τη λαϊκή οικονομία».

Ερώτηση στη Βουλή

Την ανάδειξη και την ιστορική αποκατάσταση του Τυπογραφείου του ΕΑΜ στην Καλλιθέα απαιτεί για πολλοστή φορά το ΚΚΕ και στη Βουλή, με Ερώτηση, που κατέθεσαν προς τον υπουργό Πολιτισμού - Τουρισμού, οι βουλευτές του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, Θανάσης Παφίλης, Γιώργος Μαυρίκος, Νίκος Παπακωνσταντίνου και Γιάννης Πρωτούλης.

Αφού καταγράφουν το ιστορικό της κωλυσιεργίας για την αποκατάσταση του Μνημείου, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό:

  • Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση, για να σταματήσει επιτέλους η προσπάθεια που επιχειρεί να βεβηλώσει τους ηρωικούς αγώνες της ΕΑΜικής Αντίστασης, τα αντιφασιστικά πατριωτικά αισθήματα και τις θυσίες του λαού;
  • Τι μέτρα θα πάρει το ΥΠΠΟ, ώστε, ενεργώντας άμεσα και ταχύτατα, να προχωρήσει στην άμεση αποκατάσταση και ανάδειξη του ιστορικού Μνημείου, δεδομένου ότι υφίσταται άμεσος και σοβαρότατος κίνδυνος κατάρρευσης του ετοιμόρροπου κτιρίου.
(Το κείμενο είναι από το ρεπορτάζ της εφ. "Ριζοσπάστης", 14.05.2010, σ.10)

Δεν υπάρχουν σχόλια: