28 Μαΐ 2010

Οι ιμπεριαλιστές είναι ψεύτες. Παντού και όλοι! Παραμένει η Αμερικάνικη βάση της Οκινάουα!


Παρά την αντίθεση του Ιαπωνικού Λαού, τελικά κατέληξαν σε συμφωνία για την παραμονή της αμερικανικής στρατιωτικής βάσης της Οκινάουα η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ, με τη μόνη διαφορά της μεταφορά της σε διαφορετικό μέρος του νησιού.

Συγκεκριμένα, οι δύο χώρες αποφάσισαν να μεταφερθεί η βάση των Πεζοναυτών σε λιγότερο πυκνοκατοικημένο μέρος του νησιού, όπως όριζε συμφωνία του 2006, καθώς το αντίθετο θα επηρέαζε αρνητικά την επιχειρησιακή δυνατότητα του σώματος. Δηλαδή, η αλλαγή θα πραγματοποιηθεί με γνώμονα την αύξηση της δυνατότητας ιμπεριαλιστικού χτυπήματος.

Μέχρι τον Αύγουστο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η έκθεση για τη μεταφορά της βάσης.

Στην κοινή δήλωση που υπογράφει η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, ο υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς και οι Ιάπωνες ομόλογοι τους Κατσούγια Οκάντα και Τοσίμι Κιταζάουα, αντίστοιχα, επισημαίνονται οι ανησυχίες των κατοίκων της Οκινάουα «που φέρουν δυσανάλογο βάρος από τη παρουσία των αμερικανικών δυνάμεων»

Ωστόσο η πλήρης απομάκρυνση της βάσης ήταν προεκλογική υπόσχεση του πρωθυπουργού Γιούκιο Χατογιάμα.

Η βάση χρονολογείται από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο όταν οι ΗΠΑ κατέλαβαν το νησί και το χρησιμοποίησαν σαν αεροναυτικό ορμητήριο για τις επιθέσεις στην Ιαπωνία.

Μετά τον πόλεμο δεκάδες χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες και πεζοναύτες παρέμεναν στο νησί προκαλώντας τη δυσφορία των κατοίκων. Η ενόχληση μετατράπηκε σε οργή όταν το 1995 συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν Αμερικανοί στρατιώτες με την κατηγορία του βιασμού 12χρονου κοριτσιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: