27 Μαΐ 2010

Κοινή ανανκοίνωση Ε.Ε.Δ.Υ.Ε., Επιτροπής Ειρήνης Τουρκίας και Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης

«Από τη Μυτιλήνη, όπου συναντηθήκαμε στο πλαίσιο της εκδήλωσης της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου στις 22 Μάη 2010, για να δυναμώσουμε τον αγώνα των λαών μας ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή, η οποία είναι ενταγμένη στην καμπάνια της ΕΕΔΥΕ ενάντια στη συμμετοχή Ελληνικών στρατευμάτων στο εξωτερικό και στην καμπάνια του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ) ενάντια στο ΝΑΤΟ, οι Επιτροπές Ειρήνης των χωρών μας απευθύνουν αγωνιστικό χαιρετισμό και αντιιμπεριαλιστικό μήνυμα φιλίας και αλληλεγγύης προς τους λαούς της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Κύπρου, καθώς και όλων των Βαλκανίων. Παράλληλα, χαιρετίζουν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη ενάντια στην επίθεση του κεφαλαίου, της ΕΕ και του ΔΝΤ που υποθηκεύουν το μέλλον των εργαζομένων.

Από κοινού διαπιστώνουμε ότι ζούμε σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από την ένταση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας, από την έξαρση των τοπικών πολέμων και την πλήρη καταπάτηση των αρχών και των κανόνων διεθνούς δικαίου που δημιουργήθηκαν μετά την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, με την καθοριστική παρουσία των σοσιαλιστικών χωρών.

Το ΝΑΤΟ στο ρόλο του παγκόσμιου χωροφύλακα και μετά τους πολέμους σε Γιουγκοσλαβία, Αφγανιστάν και Ιράκ κλιμακώνει επιχειρησιακά τη δράση του σε όλο τον πλανήτη, υιοθετώντας τη Διακήρυξη για τη "Συμμαχική Ασφάλεια στον 21ο αιώνα", οδηγεί έτσι στη δημιουργία ενός κυριολεκτικά εκρηκτικού πεδίου, που απειλεί ολόκληρο τον πλανήτη. Σε αυτό το πλαίσιο ετοιμάζονται οι κυβερνήσεις των χωρών του ΝΑΤΟ, παρά την αντίθεση και διαμαρτυρία των λαών, να εγκρίνουν το Νοέμβρη του 2010 το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ, το επιθετικότερο από όσα γνώρισε η ανθρωπότητα. Αν η πορεία αυτή δεν αντιστραφεί είναι βέβαιο ότι θα ξεσπάσουν νέες μεγάλες κρίσεις που θα συνοδεύονται από νέες επεμβάσεις και πολέμους με μεγαλύτερη εμβέλεια και ένταση.

Στα πλαίσια αυτά, καταδικάζουμε την όλο και αυξανόμενη χειραγώγηση του ΟΗΕ από το ΝΑΤΟ και τους ιμπεριαλιστές, καταστρατηγώντας τις αρχές του ιδρυτικού χάρτη του ΟΗΕ που εμφανίζεται συχνά με διπλοπροσωπία και πολλαπλά μέτρα και σταθμά.

Στην περιοχή μας εκδηλώνονται έντονα οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, αντιπαραθέσεις πολλών κρατών και μεγάλων μονοπωλιακών συμφερόντων και γι' αυτό θεωρούμε ότι οι εξελίξεις εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους.

Η κατάσταση στη γειτονιά μας γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνη από τη συνεχιζόμενη παρουσία του ΝΑΤΟ και του Ευρωστρατού και την επιτάχυνση των σχεδιασμών για την πλήρη ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου και την οριστικοποίηση της διχοτόμησης στην Κύπρο, διαιωνίζοντας την τουρκική κατοχή στο Νησί.

Ο ιμπεριαλισμός έχει αναζωπυρώσει το "ενδιαφέρον" του για την περιοχή μας, πραγματοποιώντας πολύμορφες επεμβάσεις. Οι λόγοι αυτού του ενδιαφέροντος είναι τόσο γεωστρατηγικοί όσο και οικονομικοί.

Επιδιώκεται οι διευθετήσεις στο Αιγαίο να διευκολύνουν την εύρυθμη λειτουργία του ΝΑΤΟ, μέσα από τη δημιουργία ενός καθεστώτος "ελληνοτουρκικής συνδιαχείρισης" σε βάρος της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή, σε βάρος των συμφερόντων του Ελληνικού και Τούρκικου λαού.

Σκοπός είναι να προχωρήσουν πιο γρήγορα οι στρατηγικοί σχεδιασμοί των ιμπεριαλιστικών επιτελείων, για την "αντιπυραυλική ασπίδα", τη διείσδυση στην ευρύτερη περιοχή και τον έλεγχο των περασμάτων του πετρελαίου, αλλά και των ενδεχόμενων κοιτασμάτων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, για την εξυπηρέτηση των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων στο Αφγανιστάν, στη Μέση Ανατολή, στο Κέρας της Αφρικής και αλλού.

Γι' αυτό, το τελευταίο διάστημα οι ιμπεριαλιστές ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ έχουν εντείνει τις διαδικασίες για διεύρυνση των ευρω-ατλαντικών ιμπεριαλιστικών οργανισμών, για επιτάχυνση της διευθέτησης όλων των ζητημάτων στα ελληνοτουρκικά και στο Αιγαίο με την οριστική ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου.

Σ' αυτή τους την προσπάθεια έχουν ισχυρά στηρίγματα στις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας. Η πρόσφατη επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, συνέχεια αντίστοιχης του Παπανδρέου στην Κωνσταντινούπολη, εξυπηρέτησε ακριβώς αυτήν τη στόχευση.

Η θέση των κινημάτων μας παραμένει σταθερή υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, προσδοκώντας στην ειρήνη, στη φιλία και τη συνεργασία ανάμεσα στους λαούς μας. Παλεύουμε σταθερά και αταλάντευτα ενάντια στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και σε κάθε είδους συνδιαχείριση και ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου, για την έξοδο των χωρών μας από το ΝΑΤΟ και την απομάκρυνση των ξένων βάσεων. Δεν αποδεχόμαστε τα σχέδια για την αντιπυραυλική ασπίδα και τις όποιες δεσμεύσεις των χωρών μας στο ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Αιγαίο, το Κυπριακό και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Καταδικάζουμε τη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή μέρους της Κύπρου. Εκφράζουμε την ισχυρή υποστήριξη και αλληλεγγύη μας στο λαό της Κύπρου (Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους) και στον αγώνα του εναντίον της κατοχής του 37% της Κύπρου για 36 χρόνια, ως αποτέλεσμα των ιμπεριαλιστικών ΝΑΤΟικών σχεδιασμών που οδήγησαν στο πραξικόπημα της χούντας των Αθηνών και στην τουρκική εισβολή το 1974.

Υποστηρίζουμε τις απευθείας διαπραγματεύσεις των δύο κοινοτήτων για λύση και επανένωση της Κύπρου και του λαού της. Στηρίζουμε ανεπιφύλακτα την προσπάθεια για λύση στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως προνοείται στα σχετικά περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ, στις Συμφωνίες Κορυφής των δύο Κοινοτήτων (1977 και 1979) και στις αρχές του διεθνούς δικαίου. Μια λύση που θα κατοχυρώνει τη μία και αδιαίρετη κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνή οντότητα και θα διασφαλίζει όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων. Υπογραμμίζουμε την ανάγκη η λύση του Κυπριακού να προέρχεται και να στηρίζεται στη βούληση όλου του Κυπριακού λαού. Για το θέμα της δημιουργίας κουλτούρας κοινής συμβίωσης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και της ενίσχυσης του κοινού αγώνα ώστε να καταστεί η Κύπρος χώρα χωρίς ξένες βάσεις, ανεξάρτητη, ενωμένη και αποστρατικοποιημένη, οι φιλειρηνικές και αντιιμπεριαλιστικές δυνάμεις από την Ελλάδα, την Τουρκία και την Κύπρο θα κάνουν ό,τι τους αναλογεί.

Αντιπαλεύουμε τις αλλαγές συνόρων και αγωνιζόμαστε να φύγουν τα ξένα στρατεύματα, ο ευρωστρατός και το ΝΑΤΟ απ' τα Βαλκάνια. Λέμε ΟΧΙ στις νέες αμερικανικές βάσεις και πυρηνικά στα Βαλκάνια. Απαιτούμε την επιστροφή όλων των στρατευμάτων των χωρών μας που συμμετέχουν σε στρατιωτικές αποστολές σε άλλες χώρες. Λέμε ΟΧΙ στο μισθοφορικό στρατό και στις υπέρογκες στρατιωτικές δαπάνες.

Απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση του ιμπεριαλισμού αντιτάσσουμε την κοινή μας δράση για ένα ισχυρό αντιιμπεριαλιστικό, διεθνιστικό κίνημα στις χώρες μας, στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, που θα συγκρούεται με τον ιμπεριαλισμό και θα πρωτοστατεί στην εδραίωση της φιλίας, της αλληλεγγύης και της συνεργασίας με όλους τους λαούς και στο πλαίσιο της αντιιμπεριαλιστικής δράσης του ΠΣΕ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: