22 Μαΐ 2010

Η Ε.Ε.Δ.Υ.Ε.Θ. τιμάει τον Γρηγόρη Λαμπράκη


Κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη (Ερμού, Βενιζέλου και Σπανδονή) διοργανώνει σήμερα Σάββατο, στις 12 το μεσημέρι, η Επιτροπή Διεθνούς Υφεσης και Ειρήνης Θεσσαλονίκης και καλεί σε μαζική συμμετοχή τις Τοπικές Επιτροπές Ειρήνης, τους Μαζικούς Φορείς και Οργανώσεις, τον κάθε φιλειρηνικό πολίτη της πόλης.

Η εκδήλωση διοργανώνεται για τη συμπλήρωση 47 χρόνων από τη δολοφονία του Αντιπροέδρου της ΕΕΔΥΕ Γρηγόρη Λαμπράκη, που μαζί με τους Ανδρέα Μαμμωνά, Παντελή Γούτη και Μπάμπη Παπαδόπουλο απειθάρχησαν στην αυταρχική απαγόρευση της κυβέρνησης του αστικού κράτους, αψήφησαν την τρομοκρατία και πραγματοποίησαν την Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης.

«Σαρανταεφτά χρόνια μετά τη δολοφονία, που προκάλεσε το αστικό κράτος και παρακράτος με την εμπλοκή των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, ο αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλισμό και την πλουτοκρατία γίνεται πιο επίκαιρος και αναγκαίος. Περισσότερο από ποτέ χρειαζόμαστε σήμερα τον ξεσηκωμό και την πάλη των λαών για κοινωνική απελευθέρωση και ειρήνη, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο» σημειώνει στο κάλεσμά της η ΕΔΥΕΘ και συμπληρώνει:

«Σαρανταεφτά χρόνια μετά η κυριαρχία της Νέας ιμπεριαλιστικής τάξης καταστρέφει τη ζωή των λαών όλου του κόσμου, εντείνει την καπιταλιστική εκμετάλλευση, αυξάνει τη φτώχεια, την πείνα και την εξαθλίωση. Δυναμώνει ο αυταρχισμός, η καταστολή, η επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες.

Σαρανταεφτά χρόνια μετά, ο λαός μας, οι εργαζόμενοι διεθνώς, βιώνουμε την οικονομική καπιταλιστική κρίση και τις βαριές, αντιλαϊκές συνέπειες. Προωθείται η ακόμα μεγαλύτερη καταλήστευση των εργαζομένων, η καταστρατήγηση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων προς όφελος των μονοπωλίων του πλούτου. Τα μέτρα, που εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη συμφωνία της ΝΔ και του ΛΑΟΣ και σε συνεργασία με την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, χτυπούν το σύνολο των εργαζομένων, τα δικαιώματα και τις όποιες κατακτήσεις τους, υπηρετούν τα συμφέροντα και την κερδοσκοπία του μεγάλου κεφαλαίου.

Σαρανταεφτά χρόνια μετά συνεχίζει να οξύνεται ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην ΕΕ για το μοίρασμα των αγορών, για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και των δρόμων μεταφοράς τους. Οι ανταγωνισμοί αυτοί οδηγούν σε μεγαλύτερη στρατιωτικοποίηση, σε νέα και πιο εντατική κούρσα πυρηνικών και συμβατικών εξοπλισμών».

Δεν υπάρχουν σχόλια: