26 Μαΐ 2010

Αντάμωμα αλληλεγγύης των Λαών της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Κύπρου στη Μυτιλήνη


Με την κοινή πεποίθηση ότι απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση του ιμπεριαλισμού απαιτείται να αντιταχθεί η κοινή στάση των κινημάτων για ένα ισχυρό αντιιμπεριαλιστικό, διεθνιστικό κίνημα σε Ελλάδα, Τουρκία και Κύπρο, στα Βαλκάνια και τη ΝΑ Μεσόγειο πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 22-23 Μάη στη Μυτιλήνη, η πρώτη αντιιμπεριαλιστική συνάντηση της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, της Επιτροπής Ειρήνης Τουρκίας και του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης.

Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία της ΕΕΔΥΕ στο πλαίσιο της καμπάνιας της ενάντια στο ΝΑΤΟ, για την επιστροφή των ελληνικών στρατευμάτων που βρίσκονται στο εξωτερικό και της διεθνούς καμπάνιας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης.

Σκοπός της ήταν - όπως διατυπώνεται και στην κοινή ανακοίνωση των τριών οργανώσεων (ο «Ρ» θα τη δημοσιεύσει τις επόμενες μέρες) - να δυναμώσει ο αγώνας των λαών ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή, ενάντια στον Ευρωστρατό, τη ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου και τα σχέδια για τη διχοτόμηση στην Κύπρο και διαιώνισης της τουρκικής κατοχής στο νησί.

Να δυναμώνει η συντονισμένη δράση

Η διήμερη συνάντηση ξεκίνησε με σύσκεψη των τριών οργανώσεων, που φιλοξενήθηκε στο Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρo, όπου το καλωσόρισμα έγινε από τον Στρατή Αντώνα, πρόεδρο του Κέντρου και μέλος της Τοπικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Εκ μέρους της ΕΕΔΥΕ συμμετείχε η Βέρα Νικολαΐδου, Γενική Γραμματέας και η Ελένη Παπαδοπούλου, μέλος της Γραμματείας. Απ' τη μεριά του ΠΣΕ, συμμετείχε ο εκτελεστικός του Γραμματέας Ηρακλής Τσαβδαρίδης.

Η Β. Νικολαΐδου υπογράμμισε τη σημασία της συνάντησης, που συμπίπτει με τα 55 χρόνια δράσης της ΕΕΔΥΕ, σημείωσε την ανάγκη συντονισμού του κινήματος, ενώ έκανε εκτενή αναφορά στην περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης και τους αγώνες της εργατικής τάξης που αναπτύσσονται στην Ελλάδα.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Τουρκίας, Ουλκού Ζοζμπίρ, με έμφαση τόνισε ότι η εργατική τάξη της Τουρκίας είναι αλληλέγγυα με την εργατική τάξη της Ελλάδας, που με μπροστάρη το ΠΑΜΕ διεξάγει ένα σκληρό αγώνα ενάντια στη σκληρή πολιτική κυβέρνησης, ΕΕ και ΔΝΤ.

Ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης Γιαννάκης Σκορδής αναφέρθηκε στις εξελίξεις στο Κυπριακό και τόνισε ότι παρά τις δυσκολίες οι συνομιλίες συνεχίζονται. Σημείωσε επίσης την ανάγκη της συνέχισης παρόμοιων συναντήσεων και του συντονισμού τους με άλλα κινήματα ειρήνης της ευρύτερης περιοχής.

Ο Αμπτουλάχ Κορκμαζχάν, Τουρκοκύπριος, μέλος του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης και οργανωτικός γραμματέας του κόμματος «Ενωμένη Κύπρος», περιέγραψε τη δραματική κατάσταση που βιώνουν οι Τουρκοκύπριοι μετά την εισβολή και κατοχή το 1974.

Εξω το ΝΑΤΟ απ' την περιοχή μας

Το Σάββατο, στην πλατεία Σαπφούς, έγινε εκδήλωση με τη συμμετοχή λαού και νεολαίας για την πάλη των λαών ενάντια στα σχέδια του ΝΑΤΟ. Ανοίγοντας την εκδήλωση ο πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου, Θανάσης Καλογερογιάννης, σημείωσε ότι οι τρεις λαοί μπορούν να παλέψουν κόντρα στη θέληση των αστικών τάξεων για την οικοδόμηση της ειρήνης, ώστε το Αιγαίο και η Μεσόγειος να μετατραπούν σε γέφυρα φιλίας των λαών.

Στους χαιρετισμούς τους οι εκπρόσωποι των κινημάτων ειρήνης από Τουρκία και Κύπρο υπογράμμισαν την ανάγκη συντονισμού της πάλης.

Στην εκδήλωση διαβάστηκε μήνυμα της προέδρου του ΠΣΕ Σοκόρο Γκόμες προς τη συνάντηση των κινημάτων ειρήνης που ανάμεσα σε άλλα τονίζει: «Το ΠΣΕ διεξάγει φέτος την παγκόσμια καμπάνια με τίτλο: "ΝΑΤΟ εχθρός των Λαών και της Ειρήνης - Να διαλυθεί!" Η καμπάνια αυτή θα κορυφωθεί το Νοέμβρη του 2010 στην Πορτογαλία κατά τη διάρκεια των αντι-ΝΑΤΟικών εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν εκεί με αφορμή τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ που θα συζητήσει τη στρατηγική του».

Κεντρική ομιλήτρια στην εκδήλωση αυτή ήταν η Β. Νικολαΐδου. Αναφέρθηκε εκτεταμένα στους κινδύνους που προκύπτουν από τη συνεχιζόμενη παρουσία του ΝΑΤΟ στη γειτονιά μας και τη «νέα στρατηγική» της λυκοσυμμαχίας. Για το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «αν η πορεία δεν αντιστραφεί, είναι βέβαιο ότι θα ξεσπάσουν νέες μεγάλες κρίσεις που θα συνοδεύονται από νέες επεμβάσεις και πολέμους με μεγαλύτερη εμβέλεια και ένταση».

Οι εκδηλώσεις του αντιιμπεριαλιστικού διημέρου ολοκληρώθηκαν με την πραγματοποίηση της Πορείας Ειρήνης από την Παναγιούδα στη Μυτιλήνη το βράδυ της Κυριακής. Οι αντιπροσωπείες των κινημάτων επισκέφτηκαν επίσης δύο περιοχές αγώνων και πολιτισμού, στην ορεινή Αγιάσο και τον Πολυχνίτο.

(Από την εφ. "Ριζοσπάστης", 26.05.2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια: