9 Μαρ 2011

Ε.Ε.Δ.Υ.Ε.: ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΝΙΚΗΦΟΡΙΔΗ

Παράδειγμα αφοβίας απέναντι στον ταξικό αντίπαλο
Η ΕΕΔΥΕ τίμησε τον πρωτοπόρο νεολαίο που εκτελέστηκε πριν από 60 χρόνια από το μετεμφυλιακό καθεστώς

Τον πρωτομάρτυρα της Ειρήνης, τον Νίκο Νικηφορίδη τίμησε η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης, με εκδήλωση που διοργάνωσε το Σάββατο το πρωί, μπροστά στο Μνημείο που κοσμεί το Πάρκο Ειρήνης στις Συκεές. Εξήντα χρόνια πριν, τα χαράματα της 5ης Μάρτη του 1951, εκτελέστηκε στο Γεντί Κουλέ από το μετεμφυλιακό καθεστώς, με την κατηγορία της συλλογής υπογραφών για την ειρήνη και της «ανατρεπτικής δράσης».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε η αδελφή του. Συμμετείχε κλιμάκιο της ΚΟΘ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Κώστα Αβραμόπουλο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος, ο για πέντε τετραετίες δήμαρχος Συκεών Παναγιώτης Αφαλής, οι βουλευτές του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης και Γιάννης Ζιώγας, αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ και άλλοι. Στεφάνια κατατέθηκαν από την ΚΟΘ του ΚΚΕ, την ΚΝΕ, την ΕΔΥΕΘ, Επιτροπές Ειρήνης και την ΠΕΑΕΑ.

Μιλώντας στην εκδήλωση, ο Σωτήρης Αβραμόπουλος, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, αναφέρθηκε στους σταθμούς της σύντομης ζωής του Ν. Νικηφορίδη. Μέλος της ηρωικής ΕΠΟΝ από τα 15 του χρόνια, μαθητής γυμνασίου ακόμα εξορίζεται το 1947 στην Ικαρία και μετέπειτα στη Μακρόνησο. Εκεί δεν υπογράφει δήλωση μετάνοιας και αντιμετωπίζει όλη τη βαρβαρότητα της αστικής τάξης, που τιμωρεί με απάνθρωπα βασανιστήρια τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης.

Προσωπικός του βασανιστής ήταν ο μετέπειτα δικτάτορας επί χούντας Δημήτρης Ιωαννίδης. Από τα βασανιστήρια χάνει προσωρινά το φως του, του δημιουργούνται σοβαρές σωματικές και ψυχολογικές βλάβες. Αμέσως μετά την αποφυλάκισή του έρχεται στη Θεσσαλονίκη. Δε χάνει χρόνο, μπαίνει μπροστά για την οργάνωση της πάλης του λαού και της νεολαίας, με αιχμή τα ζητήματα της ειρήνης.

Συλλαμβάνεται και δικάζεται γι' αυτή του τη δράση. Σε ερώτηση του προέδρου του δικαστηρίου απαντάει: «Είμαι κομμουνιστής δεν αποκηρύσσω τις ιδέες μου». Στις εκκλήσεις της μητέρας του να υπογράψει δήλωση για να σωθεί, εξηγεί: «Βρε μάνα δεν είναι η υπογραφή που θα βάλω για να γλιτώσω τη ζωή μου, αυτοί θέλουν να προδώσω».

Μεταξύ άλλων, ο Σ. Αβραμόπουλος είπε: «Τιμούμε σήμερα τον Νίκο Νικηφορίδη, έναν ακόμα από τους χιλιάδες κομμουνιστές αγωνιστές του λαού μας, που δεν προσκύνησε, προτίμησε το θάνατο από το συμβιβασμό με την αστική τάξη και τους ιμπεριαλιστές συμμάχους της. Εκδήλωση τιμής και μνήμης αλλά και συνέχειας του αγώνα, για τον νεολαίο που και σήμερα είναι χρήσιμος με την έννοια ότι το παράδειγμα της αντοχής, της αυτοθυσίας, της αφοβίας απέναντι στον ταξικό αντίπαλο, είναι ιδιαίτερα χρήσιμο, στις σύγχρονες συνθήκες πάλης για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας».

Στο σύντομο χαιρετισμό του, ο δημοσιογράφος Σπύρος Κουζινόπουλος χαρακτήρισε τη θανατική καταδίκη του Ν. Νικηφορίδη ένα αποτρόπαιο πολιτικό και δικαστικό έγκλημα. «Μόνο ενοχοποιητικό στοιχείο υπήρξε ένα κοινό ραδιόφωνο, που έγινε προσπάθεια να παρουσιασθεί ως "ασύρματος"!», υπογράμμισε. Την εκδήλωση πλαισίωσε με τραγούδια το συγκρότημα της ΚΝΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: