21 Μαρ 2011

Διαμαρτυρία έξω από το λημέρι των μακελάρηδων

Παγκρήτια πορεία χτες στα Χανιά και την αμερικανοΝΑΤΟική βάση της Σούδας

Με μια μεγάλη σε όγκο, δυναμισμό και παλμό παγκρήτια αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση χτες το μεσημέρι στα Χανιά και πορεία στην αμερικανοΝΑΤΟική βάση της Σούδας, κορυφώθηκαν οι εργασίες της 2ης Διεθνούς Συνάντησης Αντιιμπεριαλιστικών Κινημάτων από τα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή.

Διαδηλωτές από ολόκληρη την Κρήτη, μαζί με τις αντιπροσωπείες 11 αντιιμπεριαλιστικών κινημάτων ξένων χωρών που συμμετείχαν στη συνάντηση, διατράνωσαν την αντίθεσή τους στην απόφαση των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων ΗΠΑ - ΕΕ - ΝΑΤΟ να προχωρήσουν σε στρατιωτική επέμβαση σε βάρος του λαού της Λιβύης, με τη συμμετοχή και της ελληνικής κυβέρνησης.

Η συγκέντρωση έγινε στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς στα Χανιά. Στη συγκέντρωση μίλησε η πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Ρεθύμνου Ανδριαννή Πολυχρονάκη, καλώντας το λαό της Κρήτης και ολόκληρης της χώρας να απαιτήσει εδώ και τώρα το κλείσιμο της αμερικανοΝΑΤΟικής βάσης της Σούδας και όλων των βάσεων που υπάρχουν στη χώρα. Να απαιτήσει την απεμπλοκή της χώρας από κάθε τύπου συμμετοχή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΗΠΑ - ΕΕ και ΝΑΤΟ. Να εκφράσει την αλληλεγγύη του στο λαό της Λιβύης.

Αμέσως μετά, με κεφαλή το πανό των Επιτροπών Ειρήνης της Κρήτης και το σύνθημα «ΕΞΩ η βάση της Σούδας. ΕΞΩ όλες οι βάσεις από την περιοχή», πραγματοποιήθηκε πορεία μέσα στα Χανιά, στους κεντρικούς δρόμους, την παλιά πόλη και το λιμάνι. Πίσω ακριβώς ακολουθούσε το πανό της της ΕΕΔΥΕ με το κεντρικό σύνθημα της 2ης Διεθνούς Συνάντησης Αντιιμπεριαλιστικών Κινημάτων «ΟΧΙ στα ιμπεριαλιστικά σχέδια σε Ανατολική Μεσόγειο και Βαλκάνια. Εξω το ΝΑΤΟ από την περιοχή».

Στη συνέχεια οι διαδηλωτές επιβιβάστηκαν σε πούλμαν και αυτοκίνητα και με μηχανοκίνητη πορεία προχώρησαν προς την αμερικανική αεροπορική βάση στο Μουζουρά. Συγκροτημένα με τα πανό και τις σημαίες, φωνάζοντας συνεχώς συνθήματα, όπως «60 χρόνια ΝΑΤΟ η ίδια ιστορία, χούντες, πολέμοι, τρομοκρατία» και «Ενας είναι ο εχθρός ο ιμπεριαλισμός» προχώρησαν με πορεία, κάτω από καταρρακτώδη βροχή. Στην πύλη ήρθαν αντιμέτωποι με ισχυρότατες αστυνομικές δυνάμεις.

Αντιπροσωπεία της ΕΕΔΥΕ και των Επιτροπών Ειρήνης επέδωσε το ψήφισμα της συγκέντρωσης, απαιτώντας να σταματήσει τώρα κάθε τύπου διευκόλυνση της χώρας μας στους ιμπεριαλιστές για την επιβολή των συμφερόντων τους σε βάρος των λαών της περιοχής και συνολικά και να κλείσει το ορμητήριο θανάτου της βάσης της Σούδας। Παραδόθηκε επίσης στο διοικητή της 115 πτέρυγας μάχης, της αεροπορικής βάσης της Σούδας, το ψήφισμα που ενέκρινε η Διεθνής Συνάντηση. Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν εκπρόσωποι του ΠΣΕ, της ΕΕΔΥΕ και κινημάτων ειρήνης από την Παλαιστίνη, τη Σερβία και το Ιράν.

Από την εφ. "Ριζοσπάστης", 21.03.2011, σ. 14-15

Δεν υπάρχουν σχόλια: